Přihlásit

Myslivecký trubačský bál (strakonicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strakonice
Nezvyklá premiéra čeká plesovou strakonickou sezonu. Tuto sobotu se v sokolovně uskuteční historicky první Myslivecký trubačský bál.

"Hornistrovi pořadatelů, tedy Pootavských trubačů, Miloši Vondráškovi, se tak splnil dlouholetý sen. "Propagujeme činnost, ve které Češi vynikali bezmála 400 let," říká.
V sobotu vás v sokolovně čeká Myslivecký Trubačský bál. Co byste k němu řekl?  Pořádá ho soubor Pootavští trubači, který současně pracuje jako kulturně propagační komise Okresního mysliveckého spolku ve Strakonicích. Soubor složený z osmi členů, myslivců a propaguje téměř 400 let starou tradici, v níž Češi tolik vynikali. Lovecké nástroje - rohy, nechal do našich zemí dovézt František Antonín hrabě Špork z Francie v roce 1680, ale takzvaní věžníci troubili na trompety a cinky již dávno předtím. Soubor Pootavských trubačů se loni umístil na pátém místě v Československé soutěži trubačů a jeho činnost hluboce překračuje hranice okresu.
Co takový bál obnáší? Především chtít přijít se dobře pobavit a vzít s sebou dobrou náladu. Jaký bude jeho program? Určitě nebude tak běžný, jako na jiných bálech.  Již u vchodu budou příchozí vítat skupinky trubačů ze souborů, které se plesu zúčastní. Jsou to Lobezští trubači, Trubači OMS Domažlice, Povltavští trubači a jejich bratrský pořádající soubor Pootavských trubačů. Jednotlivé soubory se představí v jednotlivých krátkých vstupech o přestávkách, aby nikterak neomezovaly tancechtivé návštěvníky. Všichni najednou slavnostně ples zahájí. Své umění předvedou v úvodu též malí dudáčtí muzikanti z Katovic. K tanci bude celý večer vyhrávat skvělý Dinamic Band z Příbrami. Nedílnou součástí plesu bude bohatá myslivecká tombola, ve které bude jako první cena král našich, respektive slovenských lesů, dospělý jelen. Ten byl již složen mladým lesníkem začátkem týdne na úbočí Karpat. V současné době výtečná zvěřina "zraje v dece" a chystá se přeprava do Strakonic.
Kde lze sehnat lístky?  Lístky je možno zakoupit v kanceláři OMS Strakonice, Palackého náměstí 1090 u Pavlíny Cuhrové, telefon 733 353 149 nebo přímo u vstupu do strakonické sokolovny, kde je zajištěn dostatečný počet míst."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.