Přihlásit

Vlk: Po staletí obávaný i proklínaný. Jaká je ale skutečnost? (novinykraje.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlci nikdy nebyli lidem lhostejní. Jak víme, byli dokonce hlavními hrdiny mnohých pověstí a pověr, které vznikaly od nejstarších dob lidstva.

Vlk a jeho život
 
Vlk obecný je zástupce čeledi psovitých. Ve volné přírodě žije vlků stále méně. Jsou také celá staletí loveni, částečně proto, že se jich lidé bojí – ačkoliv útoky vlků na člověka jsou velice vzácné.

Vlci žijí v rodinných skupinách. Říká se jim smečky a tvoří je 8 až 12 jedinců, ale některé mohou mít až 20 členů. Každá smečka má vůdce, nazývaného alfa vlk – může to být samec i samice. Vlci se páří ke konci zimy a mají různý počet mláďat – 2 až 10. Matce pomáhají s péčí o mláďata i ostatní samice ve smečce.

Vlci při lovu kořisti spolupracují. Jelikož loví společně, dokáží uštvat a zabít i zvířata mnohem větší než jsou sami, kupříkladu losa nebo soba. Také loví malé živočichy, jako jsou bobři, zajíci či králíci. Hledají kořist pomocí citlivého čichu a sluchu.

V přírodě dnes žije méně než 100 vlků rudohnědých. Jsou menší než vlk obecný a žijí jen v Severní Karolíně v USA. Loví převážně myši, králíky a zajíce, ale nepohrdnou ani bobulemi a hmyzem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.