Přihlásit

Ministerstvo zemědělství bude mít meziročně o 3,2 miliardy korun vyšší rozpočet (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 9. února (ČTK) - Výdaje ministerstva zemědělství (MZe) by měly v letošním roce meziročně vzrůst o 3,2 miliardy na 58,6 miliardy korun. Minulá vláda ANO a ČSSD přitom pro tento rok chtěla navýšit rozpočet až na 62,1 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který dnes schválila vláda Petra Fialy (ODS). Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) označil za zásadní, aby se úspory nedotkly zemědělců a aby byla vždy zajištěna výplata dotací.

"Důležitá zpráva pro naše zemědělce je, že úspory letošního rozpočtu se nedotknou národních zemědělských dotací. Ty zůstanou v plné výši pěti miliard korun, které chceme směřovat zejména do sektorů čelících krizi, jako je například chov prasat. Podstatné škrty jsme nedělali ani v oblasti vody a lesnictví a výzkumu. Ušetřili jsme primárně na provozních výdajích," uvedl dnes ministr.

Ministerstvo financí navrhlo na letošní rok státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Ve výdajích našel kabinet celkově úspory za 76,6 miliardy korun.

Kapitálové výdaje MZe se snížily oproti návrhu předchozí vlády o přesně 950 milionů korun a budou činit 10,3 miliardy korun. V loňském roce činily 9,4 miliardy korun. Ušetřit 735,5 milionu korun se podařilo i na užších provozních výdajích, návrh původní vlády ta současná snížila na 1,94 miliardy Kč z původních 2,67 miliardy Kč. Jsou i nižší než loni, kdy činily 2,2 miliardy Kč.

Ušetřit se nové vládě podařilo také u peněz na platy. Původní návrh výdajů za platy včetně takzvaného příslušenství snížila o celých 137,5 milionů na 3,99 miliardy korun. V loňském roce činily náklady na platy na ministerstvu 3,98 miliardy korun.

Neinvestiční transfery úřadu podnikatelům se meziročně citelně zvýší, a to o téměř 1,1 miliardy. Z loňských 2,65 miliardy korun to bude 3,74 miliardy korun. Návrh bývalé vlády přitom počítal s navýšením až na 3,92 miliardy korun.

Dnes se s premiérem Petrem Fialou (ODS) sejde část zemědělců, která proti změnám v zemědělské dotační politice minulý měsíc demonstrovala. Agrární komora a Zemědělský Svaz chtějí podle vyjádření pro ČTK premiérovi přednést svá zjištění o možném likvidačním dopadu na středně velké producenty živočišné výroby.

MZe podle tiskové zprávy ministerstva sníží prostředky na spolufinancování Programu rozvoje venkova (o 1,6 miliardy korun), což však podle úřadu neomezí celkovou podporu, jelikož k této položce zbývají dostatečné zdroje z roku 2021. Podobně úspora na vodní hospodářství (o 0,2 miliardy korun) bude pokryta ze zůstatku převedeného z minulého roku. Stejná situace je v případě škrtů v lesním hospodářství (o 0,3 miliardy korun). Převod z roku 2021 zabezpečí výplatu všech peněz, včetně výdajů na kompenzace za škody způsobené kůrovcem, tvrdí ministerstvo.

Zemědělský rozpočet se skládá z národních zdrojů ve výši 21,9 miliardy korun a z evropských zdrojů ve výši 36,7 miliardy korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.