Přihlásit

Máte ,,zakázaný zásobník? Můžete přijít i o zbrojní průkaz (securitymagazin.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Další směrnice EU týkající se zbraní vyvolává kontroverze.

Nová směrnice EU počítá s tím, že pokud by měl vlastník přesně specifikované zbraně zásobník ,,nad limit", mohl by přijít o zbrojní průkaz. Směrnice se týká zbraní s omezením zásobníků pro desetiranné pro dlouhé samonabíjecí zbraně a dvacetiranné pro krátké poloautomatické zbraně jako pistole, které v ČR spadají do kategorie B.

Návrh zatím prošel přes odpor českých zástupců přes výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů v Evropském parlamentu (EP). Jedná se o další kontroverzní směrnici, jež se týká zbraní.

Pokud návrh definitivně projde, počítá s tím, že pokud bude vlastnit člověk zásobník nad povolený limit, může mu být i odejmut zbrojní průkaz. V Česku by to nejvíce dopadlo na běžné třicetiranné zásobníky, které se používají prakticky ve všech poloautomatických puškách, jako u civilní verze populárního samopalu vzor 58. Ty by spadly mezi kategorie typu A, kam dnes patří například vojenské samopaly.

Čeští zástupci v EP považují návrh za nedomyšlený. Europoslankyně za ANO Dita Charanzová si těžko dokáže představit uvedení nařízení do praxe. Zásobníky totiž nejsou v současné době nikde oficiálně registrovány. Považuje též těžko představitelné, aby vlastník zbraně při překročení zásobníku přišel o zbrojní průkaz.

Nicméně i přes českou kritiku návrhu v EU to vypadá, že v březnu, kdy bude schválena jeho konečná verze, budou čeští zástupci v EK znovu přehlasováni, a sporná směrnice vstoupí i tak v platnost.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.