Přihlásit

Petr Ješátko st.: Otevřený dopis ministryni životního prostředí ve věci lovu březích laní (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vážená paní ministryně,
dovolte mi, abych Vás nejprve co nejsrdečněji pozdravil ze Šumavy a poblahopřál ke jmenování do funkce nejvyšší ochránkyně přírody. Jsem lesák ze Šumavy, kde jsem strávil většinu života a své profese a od vzniku Národního parku Šumava až do odchodu do důchodu začátkem roku 2011 i jeho zaměstnanec, končící ve funkci vrchního lesního inspektora. 
Lesařinu jsem začal před 60. lety a tedy i provozoval myslivost v jelenářské oblasti a s touto zvěří mám docela dost zkušeností. Byl jsem doslova zděšen, jako řada mých přátel mimo park, ale i v něm, co se začalo dít za ministra Brabce a jím dosazeného vedení, mimo jiné i s jelení zvěří. K tomuto otevřenému dopisu mne donutil páteční článek v Ekolistu, kde se tyto nevládní organizace obrátili na Vás, o zastavení doslova zabíjení laní v době březosti. 

Kdo se někdy setkal s březí laní sraženou například autem, vyvrhoval ji a viděl plod, který za několik měsíců mohl se svoji matkou strávit život v přírodě, musel to mít zážitek na celý život.

Jako fořt a myslivecký hospodář si nedovedu představit, že by některý můj podřízený takové zvěrstvo, tedy zabití laně v době březosti a nouze, provedl. Okamžitě by musel z etických důvodů z naší lesní správy odejít. Na Šumavě hospodařili knížata, hrabata, fašisti, komunisti a nedovolili si to. Nedovolil si to ani jeden z předchozích ředitelů parku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.