Přihlásit

Vojenské lesy chce řídit exředitel Janota, který s nimi prohrál soud (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O post ředitele státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) má zájem šest uchazečů. Podle informací Novinek z důvěryhodných zdrojů o funkci usiluje bývalý ředitel VLS Jiří Janota, který platí za favorita. Bez šancí ovšem ale nemusí být ani další uchazeč, někdejší ředitel NP Šumava Jiří Mánek.

Vojenské lesy a statky ČR, které spravují zhruba 126 tisíc hektarů lesní půdy v zemi, hledají nového generálního ředitele poté, co na konci prosince ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odvolala kvůli manažerským pochybením někdejšího ředitele podniku Petra Krále. Lhůta pro podání přihlášek uplynula ve čtvrtek 3. února.

Jména přihlášených uchazečů resort obrany, pod který VLS spadají, zatím oficiálně nezveřejnil. Mluvčí resortu David Jareš uvedl, že jasněji bude v příštím týdnu, protože se ještě čeká na případné přihlášky doručené poštou.

Janota se zájmem o návrat netajil

Podle informací Novinek z důvěryhodných zdrojů obeznámených s děním ve státním podniku ale ministerstvo obdrželo šest přihlášek. Neočekává se však, že by poštou dorazila přihláška nějakého silného uchazeče, zvláště když se již značnou dobu v lesnických a dřevozpracujících kruzích spekuluje o pravděpodobném novém šéfovi státního podniku, jehož jméno už mezi přihlášenými figuruje.

Favoritem výběrového řízení by měl být bývalý ředitel VLS Jiří Janota, který se podle informací redakce svým zájmem a šancí na úspěch ve výběrovém řízení v odborných kruzích netajil. Mezi Janotovy podporovatele podle zdrojů Novinek mají patřit jeden z nejbohatších Čechů a podnikatel v průmyslu a zdravotnictví Tomáš Chrenek, pro nějž Janota po určitou dobu pracoval, či exministr obrany Alexandr Vondra. 

Janota je navíc předsedou Českomoravské myslivecké jednoty, přičemž toto uskupení platí za velmi významnou lobbistickou skupinu.

Musel vracet neoprávněně vyplacené odměny

Novinky Janotu oslovily se žádostí o komentář, zda může potvrdit, že přihlášku podal, a o co opíral svá dřívější vyjádření. „Nebudu to komentovat. Já jsem o ničem nemluvil. A proč bych měl komentovat něco, co dělám nebo nedělám,” ukončil hovor Janota.

Janota státní podnik vedl od roku 2009, kdy jej do čela VLS jmenoval tehdejší ministr obrany Martin Barták, až do roku 2014. Tehdy jej odvolal z čela firmy někdejší šéf resortu Martin Stropnický (ANO).

Následně se Janota stal šéfem divize VLS v Mimoni, kde ale v listopadu téhož roku skončil po sporu s vedením ministerstva kvůli výši odměn, které vyplatil sám sobě. Podnik na něj tehdy podal kvůli údajnému bezdůvodnému obohacení o 1,7 milionu korun žalobu a věc skončila u civilního soudu verdiktem, který mu nařídil peníze vrátit. „Celkovou vzniklou škodu VLS vyčíslily na 2 371 154 Kč včetně odvodů,” stojí například v jednom z úředních dokumentů, které mají Novinky k dispozici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.