Přihlásit

Veterináři za loňský rok evidují v Česku rekordní počet ohnisek ptačí chřipky (zemedelec.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři za loňský rok evidují v Česku rekordních 48 ohnisek ptačí chřipky, utraceno muselo být zhruba 330 000 kusů drůbeže a dalších ptáků. Jednalo se o vysoce patogenní ptačí chřipku subtypů H5N8 a H5N1, u kterých existuje riziko přenosu na člověka. Předloni byla potvrzena dvě ohniska, veterináři museli vybít kolem 137 000 ptáků. Naopak vyšetření loni v ČR neodhalila africký mor prasat. Poslední pozitivní případy této choroby veterináři zaznamenali v roce 2018 u uloveného divokého prasete. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) to dnes uvedli na tiskové konferenci.

V chovech drůbeže bylo v uplynulém roce odhaleno 47 ohnisek ptačí chřipky, 17 ohnisek se týkalo komerčních hospodářství, zbytek malochovů. Jedno ohnisko bylo u ptáků držených v zajetí. Náklady SVS spojené s likvidací ohnisek dosáhly přibližně 2,5 milionu korun. "V případě, že by k rychlé likvidaci ohnisek a přijetí mimořádných veterinárních opatření v uzavřených pásmech okolo nich nedošlo, byly by ekonomické škody mnohem větší," řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Veterináři v rámci sledování situace kolem afrického moru prasat vyšetřili kolem 2200 uhynulých divokých prasat a 3500 domácích prasat. Kvůli nepříznivé situaci hlavně v Polsku a Německu už předloni v části Ústeckého a Libereckého kraje vymezili oblast s intenzivním odlovem divokých prasat. V závěru loňského roku ji rozšířili podél celé hranice s Polskem na území dalších čtyř krajů. Od poloviny listopadu do konce prosince tu bylo uloveno a vyšetřeno kolem 8000 prasat. Všechna vyšetření byla na africký mor prasat negativní. První případ afrického moru prasat u prasat divokých byl v ČR odhalen v roce 2017. SVS sleduje nákazy dále například u včel, loni zaznamenala 116 ohnisek moru včelího plodu, o osm více než v roce 2020.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.