Přihlásit

Myslivci zuří. Pobíhající pes zabil u lesa březí muflonku (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Litoměřicku se nejedná se ojedinělý případ. K dalším podobným útoků došlo i na Úštěcku

Litoměřicko
'Smrtí skončila pro březí samici muflona honička s volně pobíhajícím psem. Ve vysokém sněhu, navíc s mládětem v těle, nemohla muflonka psu dlouho odolávat. Uštval ji a strhl.
Mrtvé zvíře našel o víkendu poblíž krmelce na Liběšicku jeden z tamních myslivců. Informoval o tom Bohumil Vakrčka, předseda myslivecké jednoty Litoměřice. "Jeden z členů mysliveckého spolku Nové Sedlo Liběšice rozvážel do krmelců jádrovou potravu a u jednoho z nich našel od psa strženou samici muflona. Při ošetření zvěřiny myslivecký hospodář zjistil, že muflonka v sobě měla již celkem velký plod," popsal Vakrčka a dodal, že v případě březosti se pro útočící psy stává zvěř velmi snadnou kořistí.
"Návštěvníci lesa by se měli pohybovat jen po vyznačeným trasách a psy nepouštět z vodítka," poznamenal Vakrčka s tím, že v současném mrazivém počasí je zvěř hladová a oslabená a ztrácí plachost. V poslední době myslivci na Litoměřicku zaznamenali více případů stržení zvěře psem. Dvě takto usmrcené srny našli myslivci také v okolí Ostré a Rašovic na Úštěcku. Pokud myslivecká stráž spatří na území honitby psa, který bez vědomí svého majitele pronásleduje zvěř, je oprávněná ho zastřelit. Majitelé psů by proto měli být opatrní a takové situaci předcházet.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.