Přihlásit

Ptačí chřipka se zatím šíří dál (hradecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Královéhradecko, Jičínsko
Celkem osm vesnic na Jičínsku se kvůli ptačí chřipce ocitlo v pásmu dozoru.

"Vir ptačí chřipky je na hranici jičínského okresu. Ve čtvrtek museli veterináři zlikvidovat malochov drůbeže v Turnově na Semilsku, kde byl výskyt ptačí chřipky potvrzen. Utraceno bylo celkem padesát sedm opeřenců a následně byly všechny kusy předány k bezpečné likvidaci asanačnímu podniku v Mimoni. Turnovská část Kadeřavec, která leží na pomezí Libereckého a Královéhradeckého kraje, je již jedenáctým ohniskem ptačí chřipky v Česku. Do chovu se nákaza dostala pravděpodobně od volně žijících ptáků.
"Hospodářství bylo specifické tím, že několik desítek metrů od něj jsou rybníky, takže tam se v minulých dnech volně žijící ptáci v hojné míře vyskytovali," řekl pro ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta. Při čtvrteční likvidaci si podle něj navíc veterináři všimli, že přesně nad hospodářstvím je přeletová trasa pro volavky.
"Takže předpokládáme, že původcem nákazy jsou volně žijící ptáci," dodal.
V blízkosti této malé obce leží osm obcí z jičínského okresu. Konkrétně se jedná o Dobšice, Libošovice, Malechovice, Nepřívěc, Podkost, Roveň u Sobotky, Rytířovu Lhotu a Vesec u Sobotky. Nad všemi bylo proto stanoveno pásmo dozoru. "To se stanovuje v okruhu deseti kilometrů od ohniska výskytu viru. Musí zde tedy do středy prvního února dojít k sečtení veškeré drůbeže z komerčních chovů, což jsou ve větší míře chovy uzavřené, halové. Podle našich informací se ani v jedné z obcí takový chov nenachází," vysvětlil ředitel Krajské veterinární správy Hradec Králové Aleš Hantsch a dodal, že není důvod k panice. "Na základě vymezení pásma dozoru jsme vydali mimořádné veterinární opatření," doplnil Hantsch.
V mimořádném veterinárním opatření, jehož celé znění najdete na stránkách Krajské veterinární správy Hradec Králové, je popsáno, čeho a koho se konkrétně týká. Podle Aleše Hantsche riziko výskytu ptačí chřipky bude minimální, pokud vlastníci chovů budou dodržovat veškerá opatření, která budou v souladu s pohotovostními plány a doporučeními veterinární správy.
Vít Svoboda, starosta obce Libošovice, pod kterou všechny obce v pásmu dozoru spadají, řekl, že občané jsou o současné situaci plně informováni.
"Žádné velké chovy zde nemáme. Jedná se spíše o drobnochovatele, nicméně dané veterinární opatření jsme rozmístili ve všech obcích na vývěsky a rovněž na stránkách obce. Jsem si jist, že se to mezi lidmi brzy roznese, ale podle mě je od nás nákaza ještě daleko. Žádná další opatření ani informační schůzku zatím nechystáme, ale jsme ve střehu," řekl starosta a dodal, že výhodou je i současné počasí.
"Všechny rybníky v okolí jsou zamrzlé a momentálně se tu kachny ani jiné divoké ptactvo nevyskytuje. Teď musíme počkat, jak se celá věc vyvine," dodává Svoboda."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.