Přihlásit

Nejhorší lidožrout historie: Požírač obličejů terorizoval Mysore několik měsíců (dotyk.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stalo se to ve 40. letech 20. století. Skalnaté kopce Nagvara, asi 160 km od města Bangalore, zely na první pohled prázdnotou. Dvaadvacetiletý mladík na ně pohlédl. „Jak se na nich krásně odráží poslední paprsky slunce," usmál se a opět se sklonil k zemi, aby posbíral spadané fíky. Koutkem oka zahlédl tmavý stín. Najednou se před ním vztyčil obrovský medvěd. Ten se rozpřáhl a tlapou s ostrými drápy rozdrtil mladíkovi obličej.

Medvěd pyskatý je jedním z menších druhů medvědovitých šelem. V kohoutku má mezi 60-90 cm a váží v rozmezí od 90 do 140 kg. Má lesklou černou srst s bílou skvrnou ve tvaru půlměsíce na hrudi. Je aktivní za soumraku a v noci. Živí se především termity a mravenci. Jejich hnízda rozhrabává silnými tlapami s dlouhými drápy. Nepohrdne ani medem, ptačími vejci nebo plody na stromech.

Tento druh obývá suché lesy v nížinách východní Indie a Srí Lanky. Než začal být loven jako škodná, vyskytoval se na větším území. Pověst roztomilého medvídka Balúa z Kiplingovy Knihy džunglí kazí jeho vznětlivá povaha. Především medvědice neváhají bránit svá mláďata. Nebezpečná je však i šelma probuzená ze spánku dřevorubci nebo sběrači medu a lesních plodů.

Medvěd z Mysore
Vesničané z okolí indického města Arsikere již nějakou dobu věděli, že se jeden z medvědů pyskatých pomátl a bezdůvodně útočí na lidi. Ze skalnatého terénu scházel za soumraku do údolí, aby sháněl potravu na zemědělské půdě. Ten, kdo mu zkřížil cestu, zakusil jeho nejsilnější zbraň. Dlouhé ostré drápy. Všechny oběti vypadaly stejně. Medvěd jim prakticky oddělil obličej od lebky. Dokonce i ve vzácných případech, kdy napadený útok přežil, přišel o zuby, oči, nos nebo tváře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.