Přihlásit

Africký mor prasat se rozrůstá, myslivci musejí skolit víc zvěře (idnes.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teď nově pokračuje podél celé česko-polské hranice na východ a zasahuje příhraniční oblasti Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Opatření se přitom rozšiřují i do vnitrozemí. Konkrétně v Libereckém kraji se takzvané nárazníkové pásmo rozšířilo i na oblasti kolem Železného Brodu, Semil a Jilemnice. Oblast, v níž je vypláceno zástřelné za ulovená divoká prasata a nálezné za nalezené uhynulé kusy černé zvěře, se tak proti stávajícímu stavu rozšíří zhruba pětinásobně. Místo současných 1400 kilometrů čtverečních se nyní bude týkat honiteb o rozloze okolo 7200 km čtverečních.

„V těchto oblastech bude teď docházet k intenzivnějšímu odlovu divokých prasat. Veřejnost by proto měla sledovat informace o pořádaných naháňkách a dodržovat současně určitá pravidla při pohybu v lesích,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Právě snižování počtu divokých prasat, která jsou přemnožená, je jedním z opatření, jak zavlečení nebezpečného moru prasat předcházet. Pokud by se nákaza v kraji objevila, musely by se vybít v daném pásmu chovy domácích prasat. 

„Bohužel, v Polsku se nákaza stále šíří a komunikace s tamního orgány je velmi složitá, informace se nám moc nedostávají a spolupráce se těžko koordinuje. Máme například velký problém s divočáky, kteří se pohybují na zalesněných výsypkách kolem dolu Turów. Je jich tam skutečně hodně. Takže je jen otázka času, kdy se nějaký případný nakažený kus dostane k nám,“ zmínil ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.