Přihlásit

"Bečva je pro mě srdeční záležitost. Vyšetřování dotáhneme do konce," říká budoucí ministryně (forum24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle senátorky a budoucí ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) je potřeba co nejdříve dotáhnout do konce vyšetřování loňské otravy řeky Bečvy. „Jsem připravena požádat Českou inspekci životního prostředí o předložení jejich spisu, abych si ho mohla pečlivě nastudovat,“ prozradila rodačka z Ratíškovic na jižní Moravě v rozhovoru pro deník FORUM 24. Zároveň však dodává, že kauzu stále vyšetřuje policie, do případu proto není možné vstupovat. Za prioritní budoucí šéfka resortu považuje také dořešení česko-polského sporu o těžbu v hnědouhelném dole Turów.

Dlouho to vypadalo, že o post ministra životního prostředí ve vznikající vládě nemá nikdo zájem. Bylo to skutečně tak?

Navenek to tak mohlo opravdu vypadat, protože jména, která kolovala v mediálním prostoru, jsme relativně dlouhou dobu nemohli ani potvrdit, ani vyvrátit. To však neznamená, že jsme v rámci KDU-ČSL nebyli domluvení už dopředu. Naopak. Musím ještě jednou poděkovat všem, kdo naše jména už týdny znali, a přesto je před veřejností dokázali utajit. Chtěli jsme je nejprve sdělit panu prezidentovi a až poté je zveřejnit.

Proč jste se rozhodla přijmout nabídku stát se ministryní životního prostředí?

Je to pro mě určitě zajímavá výzva. Celý svůj profesní život se zabývám vodohospodářstvím, pocházím z nejsuššího regionu České republiky, kde pravidelně v letních měsících řešíme zásobování řady obcí pitnou vodou. To jsou okamžiky, kdy si mnozí z nás teprve naplno uvědomí, jak nezbytnou surovinou voda je, a že pokud jí chceme mít dostatek, tak s ní nemůžeme plýtvat, ale musíme se s ní naučit velice citlivě hospodařit.

Navíc jsem z hornické rodiny, takže celý život sleduji, jak těžba uhlí postupně devastuje okolí i přírodu. Naprosto přirozeně jsem proto inklinovala k ochraně přírody jako celku a vody ještě o něco více. A nyní se mi nabídla jedinečná možnost ve své práci pro naši společnost pokračovat na nejvyšší úrovni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.