Přihlásit

Přemnožení kanci zamořili Srnčí důl v Jablonci. Za tři měsíce jich myslivci ulovili tolik, kolik jindy za rok (nasregion.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na začátku listopadu skončil tříměsíční zákaz vstupu do přírodního parku Srnčí důl v Jablonci nad Nisou. Důvodem omezení byla snaha zredukovat přemnoženou černou zvěř. To se povedlo. Za tři měsíce tam myslivci dokázali odlovit 42 zvířat, počet, který běžně uloví za celý rok. I když zákaz skončil, veterináři v obavě z afrického moru prasat doporučují, aby lidé vycházky do lesů omezili. 

Zákaz vstupu v nočních hodinách platil od srpna do konce října pro celou honitbu Rádlo, jejíž součástí je i jablonecký Srnčí důl. Omezení vstupu mělo zajistit nejen bezpečnost lidí v době odlovu, ale také klid pro zvěř, který měl usnadnit její lov a minimalizovat migraci zvířat mezi honitbami. Myslivecký hospodář honitby Radek Novotný je s výsledkem spokojen. „Snížení počtu divokých prasat se podařilo dobře zvládnout, během října už bylo znát, že lidí v lese ubylo a zvěř byla klidnější. Za tři měsíce jsme slovili tolik kusů, kolik jindy za celý rok,“ doplnil.

Kolik zvířat se teď v lokalitě vyskytuje, nedokázal Novotný odhadnout, jejich počty se mění v závislosti na ročním období. „Když je v kraji sklizená kukuřice, začnou se prasata stahovat za potravou sem,“ řekl. Proto doporučuje, aby lidé neodhazovali zbytky potravin kolem popelnic a kontejnerů, nechodili prasata krmit, nesypali například jablka na okraj lesa. „Tím je lákají do obydlených částí. Je to nebezpečné zvláště nyní, kdy v příhraničních oblastech Německa a Polska řádí africký mor,“ dodal myslivecký hospodář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.