Přihlásit

Vlci v létě způsobili škody za více než půl milionu (itvs24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlci působí chovatelům ovcí ve Zlínském kraji nemalé patálie. Jen za letošní červenec a srpen napáchaly tyto šelmy škody za více než půl milionu korun. 

Vlk obecný je v současnosti v České republice chráněn jako ohrožený druh. K jeho ochraně přispívá mimo jiné zákon o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy. Současně se ale jedná o nebezpečnou šelmu, před kterou se musí mít na pozoru zejména středně velcí kopytníci, příležitostně loví i ovce, což je pro jejich chovatele velký problém. 

Ve Zlínském kraji způsobili vlci v červenci a srpnu škody ve výši 550 530 korun. „O náhradu škod požádali chovatelé, kterým vlk usmrtil dohromady 34 ovcí. Za měsíce červenec a srpen jsme obdrželi 7 žádostí o náhradu škody,“ upřesnila statutární náměstkyně Hana Ančincová, která je zodpovědná za oblast životního prostředí, zemědělství a venkov. 

Náhrady škod způsobených chráněnými živočichy proplatí Zlínský kraj žadatelům ze státního rozpočtu. 

Podle ochránců přírody by měli chovatelé svá stáda před vlky zabezpečit elektrickým ohradníkem, pokud možno také hlídacím psem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.