Přihlásit

EU a legální držení zbraní (ČT 24)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Antonín ŠIMŮNEK, redaktor
--------------------
Dobrý večer. Pojďme se podívat, co přesně bruselská směrnice zavádí. Omezení se týká poloautomatických zbraní. Nepřípustné mají být krátké zbraně se zásobníkem na víc než 20 nábojů nebo dlouhé zbraně pro víc než 10 nábojů. Pro ilustraci by byla zakázaná i tahle ta zbraň, která je na obrázku. Lidé by nesměli mít ani zbraně se skládací pažbou, protože ty se dají snadno skrýt. Omezit se mají výjimky pro držení nejnebezpečnějších zbraní, například kulometů. Sportovní střelci pak budou muset prokazovat účast na střeleckých soutěžích. Registrovat se podle směrnice mají i zbraně na slepé náboje, třeba ty divadelní. Spolu s Českem se proti této směrnici staví taky Lucembursko, ovšem z opačného důvodu. Zemi se totiž zdála příliš liberální. Lucembursko totiž svým obyvatelům držení střelných zbraní vůbec nepovoluje. Z neunijních zemí představuje liberální příklad Švýcarsko. Oprávnění pro krátkou střelnou zbraň tam může získat každý bezúhonný občan. Všichni bojeschopní Švýcaři mají navíc doma vojenskou střelnou zbraň svěřenou státem. K držení střelných zbraní jsou velmi vstřícné izraelské zákony. O licenci si tam může požádat každý dospělí bezúhonný člověk s patřičným výcvikem, jenomže ten je přitom v zemi povinný. Úřady jsou ale přísné a zhruba 40 procent žádostí zamítají. Pokud někdo střelnou zbraň má, stát mu ji přímo doporučuje nosit a kdo ji nemá, může si jí od státu půjčit, například, když se chystá do nebezpečné oblasti. Ve Spojených státech je pak právo držet zbraň přímo zaručené ústavou. K získání povolení k nošení zbraně stačí ve většině států formulář a čistý trestní rejstřík. Obyvatelé Vermontu můžou dokonce nosit zbraň bez povolení. Američané tak vlastní 270 milionů střelných zbraní, na každého obyvatele země připadá statisticky jedna zbraň. Zbraně jsou tak v každé třetí domácnosti.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
A my teď míříme do Bruselu za europoslankyní Ditou Charanzovou. Zdravím vás, dobrý večer.

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
Hezký večer.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Zdá se, paní europoslankyně, že tady máme dva naprosto odlišné přístupy k tomu, jak zvýšit bezpečnost, jak v Česku, tak v celé Evropě. První přístup, to je ten, se kterým přišla Evropská komise, omezit držení zbraní, druhý přístup, to je ten český, se kterým přišel ministr vnitra, motivovat lidi, aby uměli používat zbraně a aby se nebáli případně vyzbrojovat. Která ta cesta je podle vás lepší, je-li některá z těch dvou cest lepší.

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
No, já bych ty věci úplně nemíchala do jednoho pytle, protože jestli s něčím u pana ministra Chovance souhlasím, tak to je ten výsledek, že směrnice, tak jak ji teď máme na stole a je nutno říct, že ještě není schválená, čeká nás hlasování v březnu zde v Evropském parlamentu, tak obsahuje řadu nesmyslů, s kterými já nemůžu souhlasit. Ta debata tady samozřejmě byla vyvolána těmi teroristickými útoky, které se staly v Paříži, ale je potřeba říci, že komise ten návrh předložila opravdu horkou jehlou. Je tam celá řada věcí, která se tam dostala na začátku s tím pomyslným, s tím hlavním cílem směrnice, to znamená, boj s terorismem opravdu neměla co do činění, když si teďko dáme ...

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Promiňte, paní europoslankyně, že vám do toho takto vstupuju, dostaneme se k tomu, jenom by mě opravdu zajímalo, jestli jednu či druhou cestu, protože ten cíl má být stejný, zajistit bezpečnost, jestli ji vnímáte jako lepší.

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
Víte, já opravdu nevidím na jedné straně směrnici, která v tuhle chvíli, my sice se na ni díváme přes ty kritické oblasti, s kterými nesouhlasím, ale ta přidaná hodnota té směrnice pro bezpečnost v Evropě například byla míněna tím, že si budeme vyměňovat informace mezi členskými státy, že bude lepší dohledatelnost zbraní, že budeme mít možnost nahlédnout do registrů, že budeme mít stejná pravidla na deaktivaci zbraní, to znamená, s tou směrnicí se bavíme opravdu o nějaké posilování evropské bezpečnosti. Bohužel na druhé straně se tam dostala celá řada věcí, která bezprostředně s bezpečností nebo s terorismem, s bojem proti terorismu nesouvisí a ta právě napáchala, abych řekla, tu neplechu v tom, že celá řada českých majitelů, kteří v tuto chvíli legálně drží zbraně, nejsou spokojeni s výsledkem těch jednání.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Rozumím vám, paní europoslankyně správně, že rozumně nastavené omezení je z vašeho pohledu lepší, než ústavní motivace k tomu zbraně mít?

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
Podívejte se, já jsem nad touhle směrnicí tady strávila opravdu hodiny a hodiny práce a celou dobu jsem dávala za vzor českou právní úpravu, protože prošla poměrně velkou debatou napříč politickým spektrem s občanskou společností o tom, jak správně vyvážit bezpečnost a práva lidí, kteří vlastní zbraň a pro mě ta legislativa tak, jak ji máme v tuto chvíli v České republice, nadále zůstává tím vzorem, který tady v Evropě budu dávat.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Co je v tuto chvíli největší problém na té aktuální podobě směrnice? Připomeňme, že ta směrnice opravdu prošla už poměrně značným vývojem, že z ní vypadly některé kontroverzní návrhy, třeba zákaz zbraní pro muzea, sportovní střelce, filmaře, a tak dále, a tak dále. Co je tam v tuto chvíli největší problém, pro který Česko stále nesouhlasí?

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
Těch bodů je tam celá řada. Možná bych začla deaktivací, to, že na jedná stranu křičíme, abysme měli jednotná pravidla pro deaktivace zbraní a vlastně zabránili tomu. Aby zbraň, která je jednou deaktivována, mohla být někdy v budoucnu použita, takže na jednu stranu křičíme po deaktivačních pravidlech, ale na druhou stranu budeme nutit lidi, kteří vlastní nově deaktivované zbraně, aby je registrovali. Vadí mi otázka zásobníků, která se tam dostala na poslední chvíli. To znamená, že například držitel zbraně v takzvané kategorii B, pokud bude přistižen s tím, že doma vlastní velkokapacitní zásobník, tak mu bude odebrán zbrojní průkaz. Tohle já považuju, že jsou prostě neadekvátní návrhy řešení, které povedou jenom k tomu, že občané nebudou absolutně chápat, co je vlastně cílem této směrnice.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Je možné tu směrnici ještě při projednávání upravit tak, že vy osobně byste nakonec byla pro?

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
Podívejte se. My budeme mít teďko jednání v březnu, hlasování o této směrnici. Já v tuto chvíli dělám maximum pro to, abych předložila pozměňovací návrhy. Usiluji o podporu nejenom mezi českými europoslanci, ale i mezi dalšími poslanci z jiných států, kteří se začínají ozývat, kteří vidí tam některé chyby především, co se týká implementace této směrnice. Budeme bojovat o to, aby tyto pozměňovací návrhy mohly být předloženy na plénum a aby se o nich mohlo hlasovat. Pokud by některý ten pozměňovací návrh prošel, tak se dostáváme znovu k jednacímu stolu s Evropskou komisí.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Který ten návrh je z vašeho pohledu klíčový?

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
Myslíte návrh, jako pozměňovací návrh?

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Váš, ano.

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
Těch bude celá řada. Mně jde o to a od začátku jsem to říkala, že nechci trestat lidi, kteří v tuto chvíli legálně vlastní zbraně. Mně se ozývají nejenom Češi, ale ozývají se mi například holandští sportovní střelci, nedávno jsem dostala, minulý týden, dopis od britské asociace sběratelů, ti všichni mají obavy ohledně implementace. Já jsem na té směrnici spolupracovala nejenom s ministerstvem vnitra, ale konzultovala jsem ji například s holandským právníkem, který připravoval legislativu pro OSN a ten sám poukazuje na velké právní nedostatky této směrnice, takže já se budu soustředit na celou řadu oblastí.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Paní europoslankyně, děkuju, přeju hezký večer.

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně /ANO/
--------------------
Hezký večer a na shledanou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.