Přihlásit

V Rohozné budou veterináři s hasiči likvidovat chov nakažený ptačí chřipkou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rohozná (Jihlavsko) 2. listopadu (ČTK) - V Rohozné na Jihlavsku začnou dnes ráno veterináři s hasiči likvidovat chov drůbeže na farmě, ve které se potvrdila nákaza ptačí chřipkou. Veterináři budou muset utratit asi 5000 ptáků, hlavně hus. O výskytu ptačí chřipky subtypu H5N1 informovala Státní veterinární správa (SVS) ve čtvrtek.

V Rohozné platí mimořádné veterinární opatření, má zabránit šíření ptačí chřipky mezi další zvířata, chovy musejí být zavřené ve vnitřních prostorách, je také zakázáno pořádat výstavy nebo burzy ptáků. Chovatelé musejí sledovat zdravotní stav drůbeže, změny a úhyny hlásit veterinářům.

V Rohozné je jediná velká husí farma na Vysočině, která i líhne housata. Husy se tam chovají od roku 1974. Utraceno bude i chovné hejno, farma už dřív uvedla, že plánuje obnovu chovu zjara příštího roku.

V ČR bylo letos utraceno již zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Na Vysočině byla tento rok ptačí chřipka zjištěná v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Na postižené farmě nechali veterináři 20. února utratit okolo 300 kusů drůbeže.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.