Přihlásit

Informace k AMP z Krajské veterinární správy Libereckého kraje

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vážení spoluobčané                                                                           

chtěli bychom vás informovat o zhoršené nákazové situaci týkající se afrického moru prasat.  Tato nákaza, která se v současné době na našem území nevyskytuje, postupuje v Polsku a Německu směrem k naší společné hranici s těmito státy v oblasti frýdlantského a šluknovského výběžku. 

Africký mor prasat je virové, vysoce přenosné, obvykle smrtelné, nakažlivé onemocnění domácích a divokých prasat a představuje vážnou hrozbu i pro chovatele domácích prasat.

Není přenosné na člověka ani jiné živočišné druhy, ale neexistuje proti němu ani léčba, ani očkování. Přenos této nákazy je přes dutinu ústní a nosní, kontaktem s nakaženými prasaty domácími nebo divokými, tepelně neopracovanými odpady ze společného stravování, kontaminovanou podestýlkou, slámou apod. Výjimečně je možný přenos kanibalismem, klíšťaty a hmyzem. Jako přenašeč nákazy může působit i člověk, a to prostřednictvím oblečení a nástrojů znečištěnými při kontaktu s nakaženými zvířaty nebo prostřednictvím špatně tepelně opracovaných potravin (pokrmů, výrobků) z divokých prasat.  

Onemocnění může způsobit závažné zdravotní dopady na hospodářství s chovem domácích prasat, která jsou v případě zjištění nákazy zlikvidována. Tato likvidace a následná opatření působí velké ekonomické ztráty a v celostátním a mezinárodním rozsahu rozvrat obchodování se zvířaty a živočišnými produkty.

Žádáme občany, aby omezili vstupy do lesů, kde se divoká prasata zdržují. Plašením zvířat lidskou přítomností se zvyšuje neklid a migrace zvířat, která napomáhá šíření nákazy. Tím současně nepříznivě působí na možnost snižování populace černé zvěře odstřelem či jinými způsoby.

S nalezeným uhynulým divokým prasetem nemanipulujte, nález a místo nálezu hlaste na mobilní číslo Krajské veterinární správy – 720 995 207.    

Snižování populace a mechanické bariery bránící migraci jsou významnými prostředky prevence šíření této nákazy.

Děkujeme za porozumění a pomoc při řešení tohoto nelehkého úkolu.

Krajská veterinární správa Státní veterinární správa pro Liberecký kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.