Přihlásit

Holubů hřivnáčů jsou plná města, před třiceti lety je lovili myslivci v lesích (vyskovsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pan Jiří Bartl z Rousínova, velký propagátor přírody a ptactva, nám zaslal svůj další, pravidelný  příspěvek. Tentokrát nám představil holuba hřivnáče. Děkujeme za poutavý text i snímky.

Hřivnáč je nejznámější z naších divokých holubů. Důležitým znakem při poznávání v přírodě je příčně bílá páska. Je viditelná  hlavně v letu na křídle. Tuto bílou skvrnu mají staří i mladí ve všech šatech. Před třiceti lety chodili myslivci velice plaché divoké holuby lovit do lesa.


Dnes ve městě Rousínově pravidelně hnízdí a jsou velice krotcí. Hřivnáčovo hnízdo je vzor ledabylé práce. Je to snesená hromádka suchých větviček. Stavba je tak řídká, že při pohledu zespoda je vidět obrysy vajec. U nás jsou hřivnáči tažní, i když některý zůstane i přes mírnou zimu. Hlavní potrava jsou semena všeho druhu, ať již  plevelná, semena stromů, nebo obilniny všeho druhu. V době žní mají volata plná pšenice, žita,ovsa a ječmene.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.