Přihlásit

KOMENTÁŘ: Evropská protestní vatra třaskavou vlčí otázku nevyřeší (nachodsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když v listopadu 2015 zachytila fotopast prvního vlka na Broumovsku byla to pomalu událost roku. Za šest let se ale výskyt vlka stal noční můrou chovatelů a nezvané návštěvy jejich stád jsou stále častější a neustále budí emoce.

„Vlka tady nechceme,“ mají jasno chovatelé. „Vlk tady je a musíte s ním počítat a lépe si svá stáda hlídat,“ zní z druhého tábora.

S každým dalším medializovaným vlčím útokem, po němž zbudou v ohradě těla zadávených a sežraných ovcí, se rozevírají ostré názorové nůžky hodnotící vlčí návrat do zdejší přírody. Když chovatelé skřípou zuby, zatínají ruce v pěst a chovatelky stěží potlačují slzy, tak zastánci vlků poukazují na nedostatečné ohrady a připomínají hlavní úlohu vlků jako ochránců lesa.

„Rozhýbali stáda, loví přemnoženou spárkatou a tím snižují škody na lesích, které jsou stonásobně vyšší než škody pastevců,“ zní z tábora vlčích zastánců, že v krajině jsou nejen pastevci, ale i lesníci. Chovatelé ovcí a skotu na Broumovsku se minulý týden zapálením vatry připojili k mezinárodní akci za ochranu pastevectví před vlky. U ohně však rozhodně s ochránci vlků u dýmku míru společnou řeč na vyřešení vlčí problematiky nenašli.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.