Přihlásit

Soud se vrátí k případu skupiny obžalované z obchodu s nosorožčími rohy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 22. srpna (ČTK) - Obvodní soud pro Prahu 6 se v druhé polovině září vrátí k případu skupiny lidí, kteří se podle obžaloby podíleli na nelegálním obchodování s nosorožčími rohy. Loni v listopadu je sice potrestal podmíněnými tresty, nepravomocný rozsudek však zrušil odvolací městský soud v Praze. Obžaloba tvrdí, že gang obchodoval s 24 rohy v celkové hodnotě téměř 96 milionů korun. Všichni obžalovaní vinu odmítají.

Organizátoři trestné činnosti podle obžaloby sháněli v letech 2011 až 2013 lovce, kteří jezdili střílet nosorožce tuponosého jižního do Jihoafrické republiky. Platili jim pobyt i další náklady a také sehnali povolení k vývozu trofeje do Česka. Státní zástupkyně tvrdí, že pak od lovců rohy získali za sto amerických dolarů (nyní asi 2180 korun) a následně je mnohem dráž prodali nebo se je pokusili prodat vietnamské komunitě, která věří, že prášek z rohů léčí rakovinu. Mezi obžalovanými jsou jak údajní organizátoři, tak samotní lovci.

Obvodní soud nejprve 15 ze 16 obžalovaných zprostil obžaloby. Odsoudil pouze Vietnamce Maa Nguyen Hue, uložil mu dvouletou podmínku. Rozsudek ale tehdy zrušil odvolací soud, když obvodnímu soudu vyčetl, že důkazy nezhodnotil ve vzájemných souvislostech a nevypořádal se s rozpory.

Soudkyně následně loni v listopadu nepravomocně uložila všem obžalovaným podmíněné tresty od jednoho do dvou let. Nižšími podmínkami potrestala "lovce", vyššími pak lidi, kteří lov podle obžaloby organizovali. I tento rozsudek ale nyní městský soud zrušil.

Obžalovaní lovci v minulosti u soudu tvrdili, že neměli tušení, že by dělali něco nelegálního. Shodně také popřeli, že by za lov dostali zaplaceno. Podle některých zněla dohoda tak, že když se následně vzdají trofeje, nebudou muset platit náklady na cestu a lov. Vývoz trofejí z JAR trestný není, trestný je však následný obchod s nosorožčími rohy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.