Přihlásit

Lesníky trápí přemnožená zvěř. Ničí kmínky stromků i vyklíčené semenáčky (asz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lesníci musí bojovat s dalším „nepřítelem“. Zatímco se stále vypořádávají s následky lýkožrouta, škody páchá i přemnožená zvěř jako jelen, daněk, muflon či srnec. Chybí tak rovnováha mezi zvěří a prostředím, ve kterém žijí.

Býložravá zvěř okusuje pupeny, listy a výhonky mladých stromků, ohryzává kůru a samci parožím ničí jejich kmínky. Živí se také velkými semeny, například bukvicemi a žaludy a dokáže zcela zlikvidovat čerstvě vyklíčené semenáčky. Brzdí růst sazenic a celkovou obnovu lesa. Mezi nejpoškozovanější a existenčně nejohroženější patří méně zastoupené listnaté dřeviny jako duby, javory, jasany, jilmy, lípy a dále jedle, které jsou zároveň těmi nejvýznamnějšími pro obnovu smíšených lesů.

„Její působení zvyšuje náklady na založení, ochranu a pěstování lesních porostů. Za uplynulé období od 1. července loňského roku do letošního 30. června vyčíslily Lesy ČR škody způsobené zvěří na 28,6 milionů korun,“ popsala aktuální situaci mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.