Přihlásit

Rysa našli celníci v mrazáku! Pytlákem šéf mysliveckého sdružení? (ahaonline.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mrtvého rysa našli celníci v mrazáku u šéfa mysliveckého sdružení na Klatovsku. Toho teď vyšetřují pro podezření, že měl vzácné zvíře upytlačit. Muž to odmítá.

Zvíře zřejmě zmizelo ze šumavských lesů už loni v létě. Tehdy ho zachytily naposled fotopasti. „Provedli jsme domovní prohlídku a v mrazicím boxu jsme našli mrtvého rysa,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel v Praze Martina Kaňková. K případu se podrobněji nechtěla vyjadřovat kvůli zákazu státního zastupitelství, které se případem zabývá. 

Ochránci přírody podle dostupných informací porovnali snímky mrtvého zvířete s fotografiemi z fotopastí. Zjistili, že rys má stejné skvrny na srsti. Myslivec podezření z pytláctví odmítá a tvrdí, že zvíře našel už mrtvé. Na ploše 13 tisíc km² od Rakouska přes německou i českou část Šumavy a Českého lesa žije zhruba 100 dospělých rysů. „Jedno zvíře už někdo zastřelil a další trefil do GPS obojku. To zvíře zachránilo,“ řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.