Přihlásit

Méně známá lovecká plemena se představují (primanapady.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Takového jezevčíka nebo českého fouska znají i ti, kteří se o kynologii a myslivost příliš nezajímají. Ale už jste někdy slyšeli třeba o barbetovi nebo lundehundovi? I oni patří do početné skupiny loveckých psů. U nás jsou sice velkou vzácností, ale ve svých domovinách jsou dodnes používáni v myslivecké praxi. A zvládají i roli domácích mazlíků.

V malém těle velké srdce


Pro lov se nepoužívají jen velcí psi jako honiči nebo slídiči, ale své místo v myslivecké kynologii mají i ti vzrůstem menší. Jsou to především norníci jako jezevčíci nebo mnozí teriéři. V Irsku mají vlastní plemeno teriéra se vznešeným názvem Glen of Imaal. Je to rozkošný rošťák, který nezapře teriéří krev. Je hravý, přátelský, ale také statečný a trochu svéhlavý. Na rozdíl od jiných teriérů není tolik uštěkaný. To vše přispělo k tomu, že se z něj stal rodinný pes, který není příliš náročný na pohyb a poměrně dobře se snáší i s ostatními zvířaty, včetně koček.

Maďarsko je nejen zemí, kam rádi jezdíme do termálních lázní a na ochutnávku proslulých dobrot. Vyšlechtili zde také několik psích plemen, která jsou u nás prakticky neznámá. Slyšeli jste například někdy o mudim? Jeho předky používali už před staletími nejen pro lov vysoké zvěře, ale také jako pasteveckého pomocníka a spolehlivého hlídače. Dnes je mudi především rodinný společník, určitě i proto, že bývá nekonfliktní a miluje děti a jejich hry. Své rodině je bezmezně oddaný a je ochoten kdykoliv zasáhnout na její obranu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.