Přihlásit

Řidiči, pozor na zvěř! (itvs24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V uplynulých dnech eviduje policie na Kroměřížsku značný nárůst dopravních nehod se zvěří. Nejčastěji dochází ke střetům se srnami a srnci.

Kroměřížští dopravní policisté vyjížděli k dopravním nehodám s účastí lesní zvěře téměř každý den. Poslední nehoda se udála dnes v brzkých ranních hodinách krátce před čtvrtou mezi obcemi Třebětice a Holešov. Třicetiletému řidiči nákladního automobilu znenadání vběhla z levé strany do jízdní dráhy srna a řidič již nedokázal střetu zabránit. Po nárazu s vozidlem zvěř uhynula, řidič vyvázl bez zranění. Předběžná škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na sedmdesát tisíc korun. 

Divoká zvířata bohužel nerespektují žádná dopravní pravidla a na silnici se obvykle vyskytnou zcela neočekávaně. Tam, kde lze předpokládat vběhnutí zvířete do cesty, by měli být řidiči zvláště opatrní. Policie proto doporučuje snížit rychlost a sledovat situaci nejen na silnici, ale i v přilehlém okolí. 

„Pokud ke střetu se zvěří dojde, je nutné podle zákona nechat událost prošetřit policií. Jedná se o nehody, při kterých řidič není viníkem. Ve většině případů při střetu se zvěří naštěstí nedochází ke zranění řidiče a posádky. Vznikají však škody na vozidlech a zvíře po srážce obvykle uhyne,“ uvádí policejní mluvčí Simona Kyšnerová. 

K nehodám se zvěří obvykle dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Nejčastěji se jedná o střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i nehody s domácími zvířaty, jako jsou psi či kočky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.