Přihlásit

Co vše zaznamenaly fotopasti se dovíte v muzeu (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

POZVÁNKA

Tachov
Dnešní doba přináší stále nové technické prostředky využívané ve všech oborech lidské činnosti.
Využití stále dokonalejší přístrojové techniky se dotýká i takových oblastí jako je ochrana přírody a zoologický výzkum. Dnes se při zjišťování výskytu živočichů využívají i takzvané fotopasti. Jde o kamery instalované na vhodných místech v terénu, které se automaticky spouští, projdeli kolem nich nějaký živočich.
Tak je možno sledovat výskyt a způsob života mnohých druhů, které jsou předmětem zájmu jak zoologického výzkumu, tak i ochrany přírody. Lze tak například zjišťovat přítomnost větších šelem, jako je vlk obecný nebo rys ostrovid, ale i velmi vzácných druhů jako je kočka divoká nebo šakal obecný. Sledují se i velcí kopytníci, takže fotopastmi jsou zachycování jeleni evropští, jeleni sikové, daňci, mufloni apod.
Muzeum Českého lesa v Tachově připravilo na úterý 7. února přednášku s názvem "Co nám ukazují fotopasti", na níž se představí jeden z ochranářů a zoologických výzkumníků, který s fotopasti běžně pracuje. Je jím mgr. Luděk Bufka, zoolog pracující na Správě Šumavského národního parku. Již po léta se zabývá sledováním velkých šelem, především rysa jak na území Šumavského národního parku, tak i v sousedních oblastech včetně naší CHKO Český les. Pracuje nejen s fotopasti, ale již po léta sleduje živočichy telemetricky, tedy pomocí vysílaček upevněných na sledovaném živočichovi. Tato práce přináší velmi zajímavé poznatky o životě zvířat, a o ně se přednášející chce podělit s návštěvníky přednášky. Zveme tedy srdečně všechny zájemce do bistra v zahradě Muzea Českého lesa v Tachově.
Přednáška začíná v 17.30 hod.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.