Přihlásit

Bosňanka dostala "ekologickou Nobelovu cenu" za boj proti vodní elektrárně

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kruščica (Bosna) 16. června (ČTK) - Maida Bilalová vydržela bití i nátlak, když spolu s dalšími ženami ze své vesnice po více než 500 dnů fyzicky střežily bosenskou řeku Kruščica před stavbou malé vodní elektrárny. Nyní za svůj neúnavný boj získala "ekologickou Nobelovu cenu". Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Čtyřicetiletá Bilalová se stala letošní evropskou laureátkou Goldmanovy ceny udílené jednotlivcům za ochranu životního prostředí. Její snažení skončilo před půldruhým rokem, kdy bylo zrušeno povolení pro stavbu sporné přehrady. Nyní Bilalová agituje proti dalším chystaným vodním elektrárnám v balkánské zemi.

V létě 2017 zabránila s vesničany těžké technice v přejezdu dřevěného mostu na cestě na staveniště s odůvodněním, že přehrada zničí místní životní prostředí. "Bránili jsme řeku 503 dní, fyzicky 24 hodin denně," řekla Bilalová agentuře Reuters. "Když to bude zapotřebí, budeme ji střežit dalších 5300 dní," dodala.

Bilalová uvedla, že přestála útok policie, která ji podle ní násilím odvlekla za rušení veřejného pořádku. Nevzdali se a poté, co bylo stavební povolení v prosinci 2018 zrušeno, byl podle ní onen dřevěný most pojmenován.

"Přišla jsem o práci, přišla jsem o přátele, mou dceru ve škole šikanovali," řekla Bilalová, povoláním ekonomka. "Lhala bych, kdybych řekla, že to bylo snadné, ale nakonec jsem to dokázala navzdory tomu všemu. Mám dceru a nechci, aby, až vyroste, čelila stejným problémům jako její matka."

Bosna, která je známá svými nespoutanými horskými řekami a neporušenou přírodou, v posledních letech zažila boom malých vodních elektráren, kterých je ve fázi dokončení, stavby nebo projektování celkem 454. Podle úřadů jde o součást snahy vyrábět více elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Vedení jedné ze dvou částí země - bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny, v níž se nachází řeka Kruščica - v dubnu navrhlo zákaz stavby malých vodních elektráren. Zákon musí schválit tamní parlament, což podle Reuters může ovšem trvat celé roky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.