Přihlásit

Nutrie se přemnožily, přikrmování problém eskaluje (brnenskodnes.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V české krajině se přemnožily nutrie, které patří k nejvíce invazivním živočichům planety. Lidé je přitom považují za neškodné tvory a poblíž velkých sídel je navíc přikrmují, což problém ještě více eskaluje. Nutrie přitom vytlačují původní druhy živočichů, narušují břehy budováním nor a přenášejí různé druhy nemocí.

"Za poslední roky zaznamenáváme nebývalý nárůst nutrií v krajině. Pravděpodobnou příčinou rozšíření jsou velmi mírné zimy a příhodné podmínky v krajině. Nutrie se v těchto podmínkách rozmnožuje několikrát za rok, přičemž rodí 4-6 mláďat v jednom vrhu," uvedl Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti LDF MENDELU.

Porodnost nutrií je poměrně vysoká, na druhou stranu úmrtnost pak relativně nízká. V kombinaci s intenzivním přikrmováním je pak populační boom pochopitelný. "Již dnes sledujeme, že na řekách a vodních plochách v zastavěných oblastech je hustota populace mnohdy větší než ve volné krajině," uvedl Mikulka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.