Přihlásit

Poslanci asi schválí ústavní zakotvení práva bránit se zbraní (globe24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sněmovna asi schválí ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné se zbraní podle podmínek stanovených zákonem. Loni jí toto doplnění Listiny základních práv a svobod předložil Senát. Dolní komora dnes novelu poslala do závěrečného kola schvalování.

Listina základních práv a svobod by podle Senátu měla nově obsahovat ustanovení, že "právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon". Ústavní změna podle senátorů zabrání tomu, aby mohlo být toto právo omezeno běžným zákonem, a posílí pozici ČR při projednávání dalších unijních regulací. Novelu podpořily beze změn sněmovní výbory pro bezpečnost a ústavně-právní.
Piráti ústy místopředsedy dolní komory Vojtěcha Pikala navrhli text novely pozměnit. Podle nich by listina měla nově obsahovat větu, že "právo bránit základní práva a svobody i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon". Pikal uvedl, že by se to vtahovalo i na obranu svobody pohybu či domovní svobody, přičemž zbraní by mohlo být i "prkno s hřebíkem"
Novelu už v úvodním kole projednávání výslovně podpořili zástupci ODS, Pirátů, SPD i KSČM. Zamítnutí předlohy žádný z poslanců nenavrhl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.