Přihlásit

Konec lovu vlků. Na Slovensku nově patří mezi chráněné druhy (pozitivni-zpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Orel skalní, rys ostrovid, vydra říční a nyní také vlk obecný. Od začátku června začal na Slovensku platit zákon, díky kterému se vlk zařadil mezi chráněná zvířata. Jeho zabití tak bude považováno za trestný čin.

O celoroční ochranu této psovité šelmy usilovali slovenští ochránci přírody dlouhodobě. Nakonec uspěli díky společné žádosti jednatřiceti nevládních organizací a petici podepsané více než padesáti tisíci Slováky. Doposud byl vlk chráněný jen několik měsíců v roce, přes zimu byl jeho odstřel v omezeném množství povolen. Nově už bude jeho zabíjení zakázáno po celý rok.
„ Důsledkem současného stavu, který umožňoval lov, bylo narušování struktury a chování smeček. Smečky, kterým myslivci odstřelili vůdce, začaly dávat přednost lovu ovcí a podobných hospodářských zvířat jako jednodušeji dostupné potravy, “ vysvětlil slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj při dubnovém oznámení nového zákona.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.