Přihlásit

Boj o české lesy. Asijští hybridi vytlačují původní jeleny a likvidují mladé porosty (cnn.iprima.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mohutné jeleny evropské s velkým parožím pomalu vytlačují malí ale přizpůsobiví jeleni sika. Ve velkém se tak děje i v českých lesích, kde se populace sudokopytníka s asijskými kořeny každoročně zvětšuje. Podle expertů to ale představuje problém – jeleni sika totiž ubírají potravu původním druhům a myslivci nestačí jejich tempu rozmnožování.

Jeleni sika pochází z Dálného východu. Především v Japonsku se těší velké oblibě díky své roli božích poslů v místní mytologii. Do českých zemí se sudokopytník s bílými puntíky dostal na přelomu 19. a 20. století, kdy si ho do svých lánských obor nasadily šlechtické rody jako zpestření během lovů. Někdy po druhé světové válce ale začali tito asijští jeleni utíkat z neudržovaných obor do volné přírody.

Značná populace původně žila jen v západních Čechách a Polabí. Tam se ale jeleni sika přemnožili a začali se rozpínat i do dalších regionů. Z jednotek kusů zvěře vznikla populace, která nyní ohrožuje jelena evropského, dlouhodobého vládce české přírody. Majitelé honiteb mají tuto zvěř sice rádi, protože jsou z ní dobré trofeje i chutné maso, správcům přírody ale jeleni sika dělají vrásky.

„V oblasti, která jednou může být národním parkem, sika ubírá potravu původním druhům. Likviduje také mladé lesy a ničí genofond místního jelena,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Petr Hůla, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Dodal, že rozdíl mezi jelenem sikou a jelenem evropským je vidět na první pohled, přesto mezi oběma druhy dochází ke křížení.

„Kvůli tomu, že sika není nijak velký, jelen evropský jej nebere jako soka, a tak před ním své laně v době říje nechrání a vznikají hybridi,“ řekl redakci Miloš Ježek z Katedry myslivosti a lesnické zoologie na České zemědělské univerzitě v Praze. „Ty kusy pak vypadají spíš jako jelen evropský. Dochází ke snižování hmotnosti, jiné konstituci těla,“ dodal odborník.

V roce 2019 bylo uloveno zhruba 17 tisíc kusů jelena siky, což je o sedm tisíc kusů více než před deseti lety. Podle odborníků to ale nestačí, populace asijské zvěře tak každoročně narůstá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.