Přihlásit

Vědci představili novou metodu odběru krve z uloveného divočáka. Myslivcům to usnadní práci (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

 

Ekolist.cz 21.5./21

V roce 2018 měli myslivci povinnost odebrat vzorek krve z každého uloveného divokého prasete, aby veterináři mohli zjistit, zda prase nemělo Aujezskyho chorobu. Vzorek krve odebírali běhen vyvrhování z hrudní dutiny. Nevýhodou tohoto postupu je, že vzorek krve mohl být kontaminován obsahem trávicího traktu či se do něj mohly dostat jiné nečistoty během vyvrhování. Španělský vědec Saula Ruize, který je v Česku na odborné stáži, nabízí myslivcům odebírání vzorků krve pomocí injekční stříkačky skrz oko mrtvého zvířete. Výhodou jeho postupu je, že vzorek se dá odebrat i z několik hodin mrtvého zvířete a zároveň nehrozí kontaminace nežádoucími látkami. Informujte o tom Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze. 


Saula Ruize společně s kolegy ze své domovské Veterinární univerzity v Cordobě už dříve publikoval metodu odběru krevního vzorku z ulovených divokých prasat z lebečních dutin. Nyní se jeho metodu podařilo ověřit v průběhu naháňkové sezóny i v Česku. Metoda spočívá v odběru vzorku skrze oční bulvu, kdy je nutné zasunout jehlu injekční stříkačky skrze spojení oka a mozku do vnitřní části mozku a zde natáhnout do injekční stříkačky krev nacházející se v žilním splavu. K odběru je nutné použít injekční jehlu o délce minimálně 8 cm a je možné odebrat často i více než 20 ml krve.

Oproti standardnímu odběru náběrem z dutiny břišní má odběr z mozkového žilního splavu několik výhod. Odběr lze provádět i několik hodin po ulovení. Možný byl odběr i po 48 hodinách, a dokonce i odběr pouze z oddělené hlavy. Během odběru je minimální riziko kontaminace vzorku jak z vnitřního, tak z vnějšího prostředí. Odběry lze provádět i z čerstvě uhynulých kusů černé zvěře. Jediná nevýhoda je nemožnost odběru vzorku v případě, že kus byl uloven střelou do lebeční oblasti.

Lesnická a dřevařská fakulta o metodě připravila instruktážní video, kde je celý postup vysvětlen a ukázán.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.