Přihlásit

Chov zvěře v Milovickém lese se musí omezit, aby zvířata nespásala vzácné rostliny (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hospodaření v Milovickém lese v CHKO Pálava musí být šetrnější. Rozhodla o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve správním řízení, který omezí některé hospodářské činnosti. Hlavním cílem se snížit intenzitu chovu zvěře v oborách Bulhary a Klentnice, kde hospodaří Lesy ČR. To by mělo zajistit lepší podmínky ohroženým druhům, které v lokalitě žijí.

„Cílem není obory zrušit, ale upravit způsob hospodaření. Chovaná zvířata totiž spasou doslova vše, na co narazí. Intenzita tlaku zvěře dosáhla míry, kdy přírodě vážně škodí. Proto jsme se rozhodli využít své pravomoci k regulaci hospodaření v oborách,“ konstatoval Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
Milovický les se nachází v II. zóně CHKO Pálava, je evropsky významnou lokalitou s výskytem mnoha vzácných rostlin a živočichů, ale zároveň je to oblast s intenzivním oborním chovem zvěře. V posledních letech tak intenzivním, že se stav zdejší přírody rapidně zhoršuje.
„Se Správou CHKO Pálava jsme o Milovickém lese několikrát jednali a na uvedeném postupu jsme se shodli. Nejen v této oblasti byl v posledních letech vliv zvěře na vegetaci zřejmý a pochopitelný, protože se v extrémně suchých letech vegetaci nedařilo a snížila se tak pro zvěř přirozená potravní nabídka,“ uvedla k opatření Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.