Přihlásit

Ochránci přírody řeší ničení vzácných rostlin. Spásá je zvěř v oborách na Pálavě (breclavsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O omezení současného hospodaření v přírodně cenném Milovickém lese, evropsky významné lokalitě na Břeclavsku, rozhodli ochránci přírody. Studie totiž zjistila, že tamní biotopy jsou dlouhodobě zásadně poškozovány. Lokalitu se dvěma oborami obhospodařují Lesy České republiky. Deník nedávno informoval o varování ornitologů či entomologů a dalších vědců o problémech.

Milovický les je ve druhé zóně Chráněné krajinné oblasti Pálava. Vyskytuje se tam mnoho vzácných rostlin a živočichů. Zároveň jde o oblast s oborním chovem zvěře. Podle ochránců v posledních letech tak intenzivním, že se stav zdejší přírody rapidně zhoršuje. „Z lesů v oborách postupně mizí vzácné a chráněné rostliny,“ sdělila ve čtvrtek botanička Helena Prokešová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nejnovější studie, která se věnovala změnám zdejší vegetace, měla odborníkům jasně prokázat zhoršení kvality prostředí v oborách Bulhary a Klentnice, zatímco mimo obory tento trend pozorovaný nebyl. „Několik druhů, jako je třeba hnědenec zvrhlý, vstavač nachový a zvonek boloňský, které zde prokazatelně rostly ještě po roce 2000, se v uplynulých letech nepodařilo dohledat. A další - divizna brunátná, kosatec nízký a třemdava bílá - jsou na pokraji vymizení,“ doplnila botanička.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.