Přihlásit

Jezero se plní mrtvolami (Region Opavsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptačí chřipka dál kosí opavské ptactvo

OPAVA

Divoké ptáky na Stříbrném jezeře v Opavě už dobrých čtrnáct dní kosí ptačí chřipka. Na pozoru by se měli mít především menší chovatelé, přičemž veterinární správa doporučuje alespoň dočasně omezit či úplně zrušit výstavy drobného zvířectva. Chovatel andulek Ladislav Groda, který se právě z jedné výstavy vrátil, oproti tomu ptačí chřipku vnímá jako zbytečnou hysterii.

V uplynulém týdnu byli na Stříbrném jezeře nalezeni další mrtví ptáci. "Za minulý týden máme evidovány čtyři uhynulé labutě a jednu kachnu. Ve středu 1. února k uhynulým ptákům přibyla mrtvá volavka, kterou našli strážníci v řece na ulici U Opavice. Všichni mrtví ptáci byli převezeni do kafilerní bedny v městském útulku," uvádí mluvčí městské policie Petra Wittek Stonišová s tím, že předtím strážníci vozili uhynulé ptáky na veterinární správu. "Výsledek byl ale vždy stejný. Teď už víme, že ptáci jsou nakažení a mrtvé proto vozíme rovnou do speciální bedny umístěné v městském útulku.
Odtamtud si je odváží k likvidaci mankovická kafilerie," doplňuje mluvčí.
Dvě z labutí museli vylovit hasiči, protože zůstaly uvězněny na tenkém ledě.
"Jelikož byly labutě ve vodě dál od břehu, policie si k jejich vylovení vyžádala asistenci jednotky hasičského záchranného sboru," pokračuje Wittek Stonišová. Na výskyt ptačí chřipky na Stříbrném jezeře upozorňují nejen cedule, ale také strážníci, kteří tuto lokalitu denně kontrolují a vyhánějí odsud zvědavce s upozorněním, že by mohli nákazu přenášet dál, pokud jim na botách zůstane trus od nemocných ptáků, kterým se infekce šíří. Návštěvnost Stříbrného jezera ale nepolevila. Lidé sem chodí dál venčit psy, či posedět v blízké restauraci. Někteří návštěvníci jsou však obezřetní. "Měli jsme u Sádráku objednaný altánek, ale zrušil jsem to. Vím, že ptačí chřipka na lidi nejde, ale máme doma slepice a nechci riskovat. Přenáší se to trusem a nemůžete vědět, že to nějak třeba nepřenesete na botách," říká Jan Kuzník. Restaurace přitom výrazný počet zrušených rezervací za poslední dobu neeviduje. "Klientela chodí pořád stejně, žádný pokles nepozorujeme. Nějaké rezervace zrušené byly, ale to se stává, i když žádná ptačí chřipka není," dodává provozní restaurace La Barca Martin Hanzlík.
Obezřetní by měli být zejména drobní chovatelé, kteří by své chovy měli dobře zabezpečit. "Chovatelé by měli svá zvířata, jako jsou drůbež, uzavřít, pokud je to možné, a nepouštět je ven," uvedl do médií ředitel Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka a dodal, že krmivo a voda by měly být předkládány v uzavřených prostorách. V případě, že jsou virem H5 nakažena volně žijící zvířata, veterinární správa nenařizuje chovatelům žádná speciální opatření. Zároveň ale doporučuje dočasně omezit nebo úplně zrušit výstavy drobného zvířectva. Chovatel andulek Ladislav Groda z Opavy se přitom před několika dny z jedné výstavy vrátil. "Teď jsem přijel z mistrovství světa ze Španělska," uvádí jeden z nejznámějších chovatelů na Opavsku, který si z mezinárodní výstavy přivezl 29 medailí, a pokračuje: "Hysterie kolem těch ptáků je až přehnaná. Ptačí chřipky se nebojím, nechodím s nimi mezi lidi."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.