Přihlásit

Na pobřeží Kaspického moře bylo nalezeno 150 uhynulých vzácných tuleňů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moskva 7. května (ČTK) - Na pobřeží Kaspického moře poblíž města Machačkaly, dagestánské metropole, bylo nalezeno přes 150 uhynulých ohrožených tuleňů, informují ruská média. Některá zvířata byla bez kůže a téměř na všech byly patrné stopy po rybářských sítích. Tuleni přitom figurují na červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) i na ruském seznamu vzácných druhů.

Asi čtvrtina uhynulých tuleňů byla bez kůže, řekl podle agentury TASS ředitel institutu ekologie a udržitelného rozvoje Dagestánské státní univerzity Alimurad Gadžijev. To by podle něj mohlo svědčit o pytláctví. Tuleni podle něj nyní hromadně migrují a často se ocitnou v rybářských sítích. Úhyn tuleňů nyní prověřují dagestánské úřady.

Tuleň kaspický se vyskytuje pouze v Kaspickém moři a je zároveň jediným savcem v jeho vodách. Jeho počty však významně klesly kvůli tomu, že jej loví lidé, a nyní mu hrozí úplný zánik. Před 100 lety obývalo oblast Kaspického moře přes milion jedinců, uvádí Viktor Nikiforov z ruského vědecko-výzkumného centra mořských savců. Nyní podle různých odhadů zbývá už asi jen 50.000 až 70.000 tuleňů kaspických.

Kaspické moře, které se nachází mezi Ruskem, Kazachstánem, Ázerbájdžánem, Íránem a Turkmenistánem, znečišťuje těžba ropy či plynu a zároveň se na kvalitě životního prostředí neblaze podepisuje úbytek vody způsobený klimatickými změnami.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.