Přihlásit

Chystají opatření proti trávení zvířat (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ve spolupráci s Policií ČR, ČIŽP a nevládními organizacemi vypracuje Národní strategii pro boj s nelegálním zabíjením volně žijících živočichů zaměřenou především na otravy živočichu. Strategii by měla vláda projednat do konce letošního roku. Skupina připravuje i metodiku pro veřejnost s návodem, jak postupovat při nalezení uhynulých zvířat. Uvedl to ministr životního prostředí Richard Brabec.

Otrávené návnady pravděpodobně rozmisťují rybáři, myslivci či zemědělci, jimž vadí kupříkladu vydry, kuny nebo lišky. Draví ptáci, kteří se živí mršinami, bývají nechtěnou obětí. Podle Brabce trávení a další způsoby nelegálního zabíjení zvířat představují celosvětový problém, který se významně týká i ČR. Lidé, kteří se jej dopouštějí, nejen překračují zákony a předpisy v oblasti ochrany přírody, ale způsobují i obecné ohrožení, které je kvalifikováno jako trestný čin.
"Trávení zvířat je velmi závažným a celorepublikovým problémem, který dlouhodobě ohrožuje řadu živočišných druhů, včetně těch chráněných. Týká se sice zejména šelem, jakými jsou vydra, rys, vlk, ale také dravců, otrávená návnada však může zabít i domácího mazlíčka na procházce nebo ohrozit člověka, zejména naše děti. Zvířata v naší krajině jsou nejčastěji zabíjena nelegálním jedem karbofuranem, který je nejenom zabíjí, ale způsobuje i naprosto nehumánni týrání otrávených živočichů. I když tyto činy znamenají porušení zákona o ochraně přírody a krajiny a hrozí za ně přísné tresty, případů pytláctví a trávení živočichů ve volné přírodě, a tedy i těch zvláště chráněných druhů, rozhodně neubývá," konstatoval ministr.
Ministerstvo životního prostředí intenzivně spolupracuje s Policií ČR na řešení problematiky nelegálního zabíjení živočichů. Velkou oporou v takových situacích je podle MŽP spolupráce s veřejností a každý, kdo se setká s případem nelegálního zabíjení zvířat, by to měl neprodleně oznámit na policii a sdělit jí co nejvíce detailů. Rozhodujícím faktorem pro vyřešení případů je totiž právě včasné sdělení informací a určení příčiny úhynu živočichů. Resort životního prostředí proto koordinuje užší spolupráci státních orgánů i zájmových sdružení. Od loňska proto pracovní skupina sestavená ze zástupců daných subjektů i včetně Ministerstva zemědělství a Ministerstva vnitra připravuje Národní strategii pro boj s nelegálním zabíjením volně žijících živočichů, s důrazem na otravy živočichů. V její režii zmíněné pracovní skupiny vzniká také metodika využitelná širokou veřejnost s návodem, jak postupovat v případě nálezu, jak rozpoznat, že jde o otravu nebo koho v takových případech kontaktovat.

Psi mohou pomoci
Z nevládních organizací se u nás problematikou otrav ptáků aktivně zabývá Česká společnost ornitologická. Ta by měla získat psa vycvičeného k hledání otrávených živočichů a položených návnad. Řekl to její místopředseda Vojtěch Kodet s tím, že se obávají nárůstů počtu dohledaných dravců. Psi totiž dokážou dohledat návnady i uhynulá zvířata, která se jinak nenajdou. Jejich nasazování však například v Maďarsku trávíce odrazuje. První psovod se speciálně cvičeným psem by měl na území celé ČR začít otrávené návnady dohledávat od letošního podzimu. Postupovat bude ve spolupráci s policií. S výcvikem psa pomohou zkušenější Maďaři a pořízen bude v mezinárodním projektu z programu LIVE.
Česká společnost ornitologická provozuje od roku 2006 veřejně přístupnou databázi případů otrav (www.karbofuran.cz). Ta doposud eviduje na 160 otrávených jedinců vzácných dravců, orlů, sokolů nebo luňáků, na více než 120 lokalitách u nás. Ročně podle statistik uhyne až deset orlů mořských, v loňském roce jich bylo dvanáct, kteří patří mezi kriticky ohrožený druh a jsou největším druhem dravců u nás. Mezi dalšími oběťmi jsou orli skalní, luňáci červení i hnědí, sokoli stěhovaví, káně rousné i lesní, straky, vrány, krkavci, ale samozřejmě i domácí psi a kočky. Nejčastěji se u nás tráví karbofuranem, látkou dříve používanou na ochranu rostlin, jejíž užití je od roku 2007 v Evropské unii zakázáno.
"Karbofuran se používal v zemědělství k hubení hmyzích škůdců a dodnes - i přes zákaz - travičům hojně slouží k likvidaci zvířat. Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit prakticky cokoli živého. Zřejmě proto se v české krajině objevují návnady napuštěné karbofuranem, pomocí nichž se lidé zbavují lišek, kun nebo vyder. A mimoděk se jimi otráví i dravci nebo pes na procházce. Otrávené návnady si svůj cíl nevybírají, a tak jejich přičiněním umírají i vzácná a ohrožená zvířata," doplňuje Kodet.
Další organizací, která se u nás systematicky zabývá "otravami zvířat" je ALKA Wildlife. Od roku 1992 se zaměřuje na ochranu a výzkum vydry říční. "Z našeho výzkumu vyplývá, že ročně mohou být u nás upytlačeny řádově desítky vyder. Pokud se týká četnosti případů v krajích, lze odhadnout, že asi 1/3 všech případů se stala na území Jihočeského kraje a 1/3 v Kraji Vysočina. V otravách karbofuranem však vysočina vede - tento jed je zde využit ve většině případů nalezených vyder. Mimo trávení se tu také nelegálně loví, a to zejména do želez či střelnou zbraní," zdůrazňuje ředitelka ALKA Wildlife Poledníková. .

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.