Přihlásit

Myslivost je zóna šedé ekonomiky, říká zemědělec a myslivec Jiří Michalisko (asz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přemnožená zvěř v českých lesích je důsledek toho, jaký duch myslivosti u nás převládá.

Podle zemědělce a myslivce v jedné osobě Jiřího Michaliska tkví problém mimo jiné v tom, že myslivost některým lidem přináší velké zisky ze zprostředkování loveckého zážitku. A aby takový lovecký zážitek stál za to, musí být v lesích zvěře dost. I když to jinak působí společnosti miliardové škody. Podvodům s hlášením počtů ulovených kusů zvěře by podle něho pomohlo odevzdávání tzv. markantů. Kus uloveného zvířete, předaný úřadu.


Je zvěř v českých lesích přemnožená?
Mnohonásobně.


Kolik zvěře by mělo v lesích být, vzhledem k současnému stavu českých lesů? Aby se zvěř uživila, a přitom nebránila obnově lesa?
V úsecích, kde se obnovují lesy, bychom se měli přiblížit minimálním stavům, určitě ne k stavům normovaným. Což by bylo přirozené, protože bychom reagovali na to, že potřebujeme obnovit lesní kulturu.
Ministerstvo zemědělství si slibuje získat aktuální data o počtu zvěře i škodách na lesích od elektronické evidence, kterou chce zavést v rámci novelizace zákona o myslivosti.


Myslíte si, že elektronická evidence konečně pomůže zjistit, kolik zvěře v lesích žije?
Nemyslím si to.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.