Přihlásit

Obrovské škody způsobené přemnoženou zvěří vyřeší jen nový zákon o myslivosti (casopisczechindustry.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlastníci lesů, lesníci, sedláci a ochránci přírody 21. 4. představili řešení ohromných ekonomických i ekologických škod, které způsobuje dlouhodobě přemnožená spárkatá zvěř.

O nejnutnějších změnách v zákonu o myslivosti budou již 28. dubna jednat sněmovní výbory. Problémů souvisejících s myslivostí se nakupilo tolik, že po aktuální novelizaci zákona, která musí vyřešit nejakutnější potíže, je nutné připravit zcela nový myslivecký zákon.
Vládní navrhované znění způsobu mysliveckého hospodaření se zvěří nedostatečně řeší odvození výše lovu od míry poškození ekosystémů způsobeného spárkatou zvěří, menším vlastníkům pozemků nadále upírá právo účinně zasáhnout do mysliveckého hospodaření a v seznamu myslivci obhospodařované zvěře stále ponechává ohrožené a chráněné druhy zvířat. Nedostatky vládního návrhu přiměly poprvé v historii ČR již v létě loňského roku ke společnému postupu 8 významných organizací ochránců přírody, vlastníků, lesníků a zemědělců, jejichž spolupráce se dále prohlubuje, hledají společné řešení dalších problémů naší krajiny a budou usilovat o její uzdravení. Dlouhodobě upozorňují, že stávající způsoby mysliveckého hospodaření selhávají, bez snížení stavů spárkaté zvěře není není možné obnovit pestré smíšené lesy. Škody jsou pro zemědělce i lesníky naprosto neúnosné.
Pozměňovací návrhy Petra Bendla (ODS) a Radka Holomčíka (Piráti) zavádějí funkční plánování lovu zvěře, posílí práva vlastníků pozemků a vyřadí ze seznamu zvěře druhy, o něž není třeba myslivecky pečovat. Koalice organizací vyzývá členy Zemědělského výboru a Výboru pro životní prostředí k přijetí těchto návrhů a žádá je o zahájení diskuze nad novou koncepcí zákona o myslivosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.