Přihlásit

Pizzly je hybridní potomek klimatické změny. Těchto medvědů rychle přibývá (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Roku 2006 viděli přírodovědci v kanadské severozápadní Arktidě podivného medvěda. Měl sice velikost i bílou srst jako lední medvěd, měl na ní ale výrazné hnědé skvrny. Také jeho lebka vypadala krajně nezvykle. Když lovci šelmu zastřelili, potvrdily testy DNA podezření, že se jedná o prvního hybridního potomka ledního medvěda a medvěda grizzlyho.

O čtyři roky později byl další hybridní medvěd náhodně zastřelen lovcem v západokanadské Arktidě. U něj testy odhalily, že toto zvíře je dokonce už kříženec druhé generace – narodil se hybridní matce a samci medvěda hnědého, tedy grizzlyho.

Jednalo se o vůbec první zdokumentované případy hybridů, jímž se začalo říkat „pizzly“ nebo „grolar“. Během posledních deseti let ale biologové zaznamenali výrazný nárůst pozorování těchto tvorů. Domnívají se, že příčinou je klimatická změna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.