Přihlásit

V Českém Dubu bojují s přemnoženými nutriemi, zakázali i jejich krmení (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S přemnoženými nutriemi bojují v Českém Dubu na Liberecku. Myslivci už dostali povolení k jejich odstřelu přímo ve městě. Radnice také zakázala krmení zvířat, lidé to ale nerespektují, řekl ČTK místostarosta Ondřej Fila (NEZ). Největší problémy měli zatím s nutriemi zahrádkáři, kterým loni na podzim zvířata zlikvidovala podstatnou část úrody. Právě na jejich popud se radnice začala problémem zabývat. Nutrie podle místostarosty škodí i v nedaleké Osečné nebo Lázních Kundratice.

Pro některé obyvatele Českého Dubu se loni nutrie staly atrakcí, pozorovat je mohli na potocích Rašovka a Ještědka jen pár kroků od náměstí. Hlavně rodiny s dětmi je tam chodily i krmit. "Další výskyt byl u restaurace U Adamů, kdy už ty nutrie z potoka vylézaly a chodily přímo k hostům, to jsem viděl i na vlastní oči," řekl místostarosta. Lidé si podle něj ale neuvědomují, že jde o hlodavce, kteří také šíří člověku nebezpečné nemoci, jako je salmonelóza, tularemie nebo leptospiróza, mají také cizopasníky. Po krmení nutrií navíc zůstávají zbytky, které lákají potkany.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.