Přihlásit

Muzeum slaví výstavou (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoologie není nic veselého, stále registrujeme úbytek živočišných druhů, říká Miroslav Šebela, vedoucí zoologického oddělení Moravského zemského muzea (MZM), které oslavuje v letošním roce 200 let od založení. V Dietrichsteinském paláci, hlavní budově muzea, je ode dneška po celý měsíc výstava s nejzajímavějšími zoologickými exempláři.
"Vzhledem k úbytku zvířat na zeměkouli je zoologická sbírka nezastupitelná. Například mnoho vodních živočichů, kteří žili ve vodách střední Evropy ještě před několika desítkami let, najdete už jen u nás ve formalínu a lihu," uvedl Šebela. S desítkami tisíc kusů je zoologická sbírka svojí kvalitou i zpracováním srovnatelná s muzei evropských metropolí. Jen současný vedoucí oddělení obohatil sbírky ze svých cest na Kubu, do Jakutska, na Aljašku a také z opakovaných pracovních pobytů v deltě Dunaje či v Jižní Americe a na Galapágách. Z těchto tří míst přivezl se svými spolupracovníky kolekce různých zástupců obratlovců i bezobratlých. Mezi nejznámější Šebelovy předchůdce patří Karel Absolon, jenž vedl zoologické oddělení v letech 1907 až 1938. "V tomto období položil základ systematické výstavní sbírky a začaly se také vytvářet sbírky studijní," připomněl Šebela.
Celková reorganizace muzejních sbírek byla dokončena v roce 1924 po získání Dietrichsteinského paláce. Zoologické sbírky byly vystaveny ve dvanácti sálech. Dnes najdete vystavený zoologický depozitář MZM rovněž na zámku v Budišově na Třebíčsku, mají tam nejstarší kolekce vycpanin ptáků, savců, ryb i obojživelníků doplněné trofejemi z loveckých výprav do Afriky, Asie a Kanady.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.