Přihlásit

Na likvidací ohnisek ptačí chřipky bude možná třeba pomoc armády (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 31.března (ČTK) - Ptačí chřipka byla v Česku letos zjištěna už v 25 centrech, s likvidací drůbeže napadených chovů pomáhají stovky hasičů. Ministerstvo zemědělství proto podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) zvažuje žádost o pomoc armády. O situaci dnes jednal krizový štáb zřízený pro řešení epidemie koronaviru, do kterého jsou zapojeni jak hasiči, tak tisíce vojáků. O možnosti zapojit do likvidace chovů i armádu řekl Hamáček novinářům po zasedání štábu.

V úterý zasáhla ptačí chřipka velkochov 175.000 slepic v Kosičkách na Královéhradecku a chov 7500 kachen v Záhornici na Nymbursku. Drůbež bude utracena. Česká republika bude podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) žádat finanční pomoc pro zemědělce od EU.

Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se přitom předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby nebyl prokázán z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.