Přihlásit

Na Hradecku začne utrácení chovů kachen zasažených ptačí chřipkou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dobřenice (Královéhradecko) 22. března (ČTK) - Hasiči a veterináři zahájí dnes ráno likvidaci chovů kachen firmy Perena, které zasáhla ptačí chřipka. Jako první přijde na řadu likvidace kachen na farmě v Dobřenicích na Hradecku, v dalších dnech bude následovat zásah na dalších čtyřech místech. Celkem bude utraceno asi 55.000 ptáků. Veterináři předpokládají, že likvidace chovů by mohla skončit ve čtvrtek.

"Počítáme s nasazením minimálně 35 hasičů. Bude nutné provádět i dekontaminaci techniky a osob, pro tyto účely použijeme ze stanice Náchod soupravu pro dekontaminaci osob," řekla k dnešnímu zásahu mluvčí hasičů Martina Götzová. Ptáky odborníci utratí pomocí kysličníku uhličitého.

Ptačí chřipka se rozšířila do chovů Pereny v Dobřenicích, Chudonicích a v Zábědově u Nového Bydžova a na farmách ve Vinici ve Středočeském kraji a ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji. Laboratorní vyšetření v minulém týdnu potvrdilo, že chovy byly zasaženy subtypem ptačí chřipky H5N8.

Firma Perena na webu uvádí, že je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech v regionu. V roce 2019 vylíhla 14 milionů kachňat.

Ptačí chřipka byla na území Královéhradeckého kraje naposledy potvrzena v roce 2017, kdy byly zasaženy některé malochovy drůbeže na Trutnovsku.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.