Přihlásit

Obora Jelenice na Opavsku je uzavřená, města se obrátí na soud (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vítkov/Hradec nad Moravicí (Opavsko) 8. března (ČTK) - Obora Jelenice na Opavsku je stále uzavřená. Krajský soud v Ostravě ale loni v listopadu rozhodl, že ji má vlastník, společnost Opavská lesní, veřejnosti zpřístupnit. Města a obec Vítkov, Hradec nad Moravicí a Březová, která proti znepřístupnění veřejnosti bojují, chystají další právní kroky. Obrátí se znova na soud. ČTK to dnes řekla starosta Vítkova Pavel Smolka. Oborou vede frekventovaná trasa využívaná hojně cyklisty a turisty. Firma pořádající komerční lovy usiluje o uzavření kvůli údajnému rušení zvěře. Správní náměstek Opavské lesní Tomáš Bittner se k tomu zatím nevyjádřil.

Krajský soud v Ostravě v listopadu rozhodl, že společnost Opavská lesní musí znovu zpřístupnit turistům průchod a cyklistům průjezd oboru Jelenice v údolí řeky Moravice na Opavsku. Firma si ale podala kasační stížnost a Nejvyšší správní soud také požádala o odklad vykonatelnosti rozhodnutí ostravského soudu. "O kasační stížnosti soud ještě nerozhodl. Zamítl ale žádost o odložení otevření. Obora tak má být do vyřešení kasační stížnosti veřejnosti přístupná," řekl Smolka.

Dodal, že podle opakovaných zjištění je obora uzavřená. Opavská lesní rozhodnutí soudů dosud nerespektovala. "Připravujeme další právní kroky. Obrátíme se znovu na soud, který by měl otevření nařídit. Pak by bylo možné vymáhat i případné sankce," řekl.

Zákaz vstupu do obory vydal jako obecné opatření Městský úřad ve Vítkově. Krajský soud v Ostravě opatření zrušil. Případná kasační stížnost proti tomuto rozhodnutí ale nemá odkladný účinek.

Starosta Vítkova Smolka rozhodnutí uvítal. "Je vidět, že spravedlnost ještě existuje. Veřejné blaho je nad soukromým zájmem," řekl. Dodal, že nejprve vznikla cyklostezka a průchod územím, až potom obora. "Od začátku věděli, že oboru budou provozovat s tímto břemenem," uvedl starosta.

Obora Jelenice byla vybudována na místech původní panské obory, která byla zrušena v roce 1898. Spor o průchod a průjezd oborou vedou majitelé se zástupci okolních obcí od loňského jara. Petici proti uzavření podepsalo od začátku března přes 1000 lidí. Opavská lesní, která v oboře pořádá komerční lovy, ji zavřela celoročně. Oboru začala firma stavět na pozemcích pronajatých od Lesů ČR. Zkolaudovala ji v roce 2001, od roku 2018 pozemky Opavská lesní vlastní.

David Moravec 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.