Přihlásit

BR: Otrava orlů na Klatovsku připomíná případy v Bavorsku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berlín 9. února (zpravodaj ČTK) - Otrava čtyř orlů mořských na Klatovsku na jihozápadě Čech připomíná podobné případy v bavorském Chamu. Portál bavorské televizní a rozhlasové společnosti Bayerischer Rundfunk (BR) proto spekuluje, zda spolu případy nesouvisejí. Orel mořský je v Česku kriticky ohroženým druhem.

Otravy dravců v Chamu a sobotní nález mrtvých orlů v Česku nespojuje jen regionální blízkost. Společným znakem je podle BR použitý jed, kterým byl pesticid karbofuran. Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný, dříve ho používali zemědělci. Každoročně je jím v Česku otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček.

Otravy dravců v Chamu, které byly naposledy zaznamenány v roce 2019, nebyly nikdy objasněny. Podezření tehdy mířilo i na myslivce a chovatele holubů.

Orli v přírodě fungují i jako likvidátoři mršin. Na Klatovsku se jim stalo osudným, že se naučili vracet se pro potravu na hnojiště, na které byly vyváženy zbytky z jatek. Ty ale někdo polil jedem.

Aleš Zápotocký

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.