Přihlásit

Veterináři začínají utrácet drůbež v malochovu v Ronově (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ronov nad Doubravou (Chrudimsko) 4. února (ČTK) - Veterináři dnes začali utrácet drůbež v malochovu v Ronově nad Doubravou na Chrudimsku, kde byl ve středu potvrzen výskyt ptačí chřipky. Zvířata na místě usmrtí injekcemi, poté budou odvezena do asanačního podniku, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Pardubicích Josef Boháč. Ve tříkilometrovém pásmu ochrany se také provede soupis chovů, v nichž je zakázán přesun drůbeže i vajec.

"V pásmu deseti kilometrů se kontrolují komerční chovy. V našem případě je to pouze velkochov v Holotíně, který patří drůbežárnám Xaverov," uvedl Boháč. Haly jsou uzavřené, riziko nákazy je nízké.

V nakaženém malochovu v Ronově původně bylo 46 kusů hrabavé drůbeže a osm vodních ptáků. Chovatel nahlásil veterinářům úhyn jednoho kohouta a dvou slepic, další kusy v chovu už vykazovaly typické příznaky pro ptačí chřipku. Úhyny následně pokračovaly, do středečního rána uhynulo celkem 15 kusů drůbeže. Podobně jako u předchozích dvou ohnisek v jižních a středních Čechách se slepice nakazily od volně žijících kachen.

První ohnisko bylo v jižních Čechách zjištěno na konci ledna. Druhé ohnisko potvrdili veterináři v úterý ve středočeském malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. V chovu bylo původně 45 slepic a šest kachen, 25 slepic v něm uhynulo.

Minulý rok v únoru v Pardubickém kraji veterináři zjistili ptačí chřipku v komerčním chovu ve Slepoticích na Pardubicku. Kvůli nemoci muselo být utraceno 7000 krocanů a 130.000 brojlerů. V ČR se ptačí chřipka kromě loňska objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.