Přihlásit

Veterináři u Jankova utratili zbytek malochovu s ptačí chřipkou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podolí (Benešovsko) 3. února (ČTK) - Veterináři dnes v Podolí u Jankova na Benešovsku utratili zbývající drůbež z malochovu napadeného ptačí chřipkou. Původně bylo v chovu 45 slepic a šest kachen, 25 slepic již dříve uhynulo. Dnes veterináři utratili zbytek a prostory byly vydezinfikovány, řekl ČTK Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Podle zástupce ředitele krajské veterinární správy Pavla Bohatce není v tříkilometrovém ochranném pásmu kolem nového ohniska žádný velkochov, jen drobní chovatelé. V rozsáhlejším, desetikilometrovém pásmu dozoru je zhruba šest komerčních chovů, ale nejsou velkokapacitní.

Kvůli ohnisku platí na místo zákaz vstupu. Veterináři vzhledem k malému množství drůbeže při dnešní likvidaci chovu nevyužili pomoc hasičů.

V rámci ochranného tříkilometrového pásma se podle Bohatce vyskytují jen drobnochovatelé. "Vydáme mimořádné veterinární opatření, kde bude určeno katastrální území a požádáme obce, aby udělaly soupisy a sčítací listy," uvedl Bohatec. V desetikilometrovém pásmu dozoru je podle něj asi šest komerčních chovů převážně kachen, ale nejsou tak velké.

Nyní se bude tři týdny čekat, jestli se neobjeví další úhyn nebo podezření. "Po třech týdnech by se mohlo odvolat ochranné pásmo a za další týden i pásmo dozoru," dodal Bohatec.

První ohnisko bylo v malochovu v jižních Čechách. Dále veterináři už dříve subtyp choroby H5N8, který není přenosný na člověka, potvrdili ve třech lokalitách u divoce žijících ptáků. Do středočeského malochovu ji nejspíš zavlekly divoké kachny z blízkého rybníka.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, a to většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.