Přihlásit

Kdo získá Ferdinandovu chatku? To ukáže čas (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O poslední dochovanou chatu, kterou k odpočinku při honech na Konopišti používal arcivévoda František Ferdinand d´Este, mají zájem dvě strany.
Získat ji chce jak Národní památkový ústav, tak benešovská radnice Benešov - Kdo se stane vlastníkem nejspíš poslední dochované chatky, kterou používal arcivévoda František Ferdinand d´Este při honech v konopišťské oboře? Bude to Národní památkový ústav Středočeského kraje pro státní zámek Konopiště, nebo město Benešov a jeho Kulturní a informační centrum (KIC)?
Nad tím zatím visí veliký otazník. O objekt, který byl objeven po desítkách let zapomnění v zahradě u domku ve Velvarech na Kladensku, stále totiž usilují stále obě strany.
Původní zprávy dávaly naději, že se majitel značně zdevastované dřevěné konstrukce chce objektu zbavit stůj co stůj. Chtěl po něm uvolnit parcelu pro novou stavbu. Dokonce to vypadalo, že si nebude nárokovat žádnou odměnu. Pak se ale ukázalo, že domek, který mohli v rámci expozice Velkostatku Konopiště vidět i návštěvníci pražské jubilejní zemské výstavy v roce 1891, zase tak úplně zadarmo být nemusí.
Přesto zájem obou stran trvá. "Věřím, že o objekt má město Benešov stále zájem, i když jsme náklady na jeho pořízení a opravu ani nenavrhovali zařadit do rozpočtu," uvedl Pavel Dvořák, pracovník KIC a benešovský zastupitel.
Obdobně hovoří i konopišťská kastelánka Jana Sedláčková. Připustila totiž, že v případě nutnosti objekt koupit, by byla nutná další jednání a památkáři by jeho nabytí ještě důkladně zvážili. I tak zámek Konopiště i Kulturní a informační centrum Benešov stále plánují, kam by nyní velvarský skvost v Konopišti umístily. KIC počítá s tím, že domek bude dál sloužit svému původnímu účelu, tedy občerstvování příchozích, tentokrát na místě sudové restaurace, kterou KIC převeze do amfiteátru. Naproti tomu správa zámku ho hodlá umístit do Růžové zahrady. "Stál by trochu v ústraní, v lesíku vedle skleníků tak, aby nenarušoval kompozici Růžové zahrady," vysvětlila konopišťská kastelánka Jana Sedláčková.
Kastelánka zámku Konopiště ale zároveň znovu připomněla, že je pavilon ve velmi špatném stavu, i když některé jeho kovové části, jsou dosud zachovalé "Jako například točité schodiště," podotkla Sedláčková.
I když je budoucí majitel objektu dosud nejistý, kastelánka dále potvrdila, že Národní památkový ústav už chystá transport objektu z Velvar do Konopiště. Měl by se uskutečnit, až to dovolí počasí.
O převozu objektu, byť zájem města na jeho získání trvá dál, benešovská radnice naopak neuvažuje. "Domek je v tak dezolátním stavu, že bychom do Benešova přivezli jen třísky. Myslím, že z Velvar se už nedostane a shnije tam," míní místostarosta Benešova Jiří Švadlena. "Proto spíš uvažujeme o výstavbě repliky, na níž bychom použili dochované kovové části," dodal komunální politik.
Restaurování pavilonu s půdorysem 6x6 metrů, pokud k němu vůbec dojde, by bylo bezpochyby velmi finančně nákladné. Náklady by se zřejmě vyšplhaly do statisíců korun.
Pokud by objekt získalo Konopiště, je jasné, že by se generální oprava nejspíš uskutečnila v několika etapách a během delšího časového úseku. To ukázala například nedávná rekonstrukce jiného objektu v Růžové zahradě, korkového altánu.

DALŠÍ ALTÁNY
Podobných objektů na Konopišti v době Františka Ferdinanda d'Este existovalo zhruba patnáct, údaje různých zdrojů se liší. Podle Jany Sedláčkové nelze určit, kolik jich přesně bylo na pozemcích u zámku, protože ani na dobových fotografiích většinou nejsou. Po konfiskaci státem za první republiky byly rozprodány. Ten z Velvar je tak zřejmě poslední, který se podařilo dochovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.