Přihlásit

Brabec věří, že ČIŽP vysvětlí svůj postup v souvislosti s Bečvou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 25. ledna (ČTK) - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) věří tomu, že Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) bude schopna v příštích dnech obhájit a vysvětlit svůj postup v souvislosti s loňskou havárií na řece Bečvě. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Nechtěl spekulovat o tom, zda uvažuje o odvolání ředitele inspekce Erika Geusse.

Závažná ekologická havárie, kterou podle ČIŽP způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov. Podle vyjádření odborníků v pořadu Reportéři ČT bylo odebrání vzorků po havárii nedostatečné a opožděné. U chemičky Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), bylo navíc provedeno až čtyři dny po havárii, řekl v pořadu chemik Ivan Holoubek.

"Předpokládám, že v příštích několika dnech inspekce bude moci v rámci toho, co jí umožňuje podepsaná mlčenlivost jednotlivých jejích lidí s policií, obhajovat postup konkrétních lidí," řekl Brabec. Domnívá se, že bude inspekce schopna řadu věcí obhájit a vysvětlit.

ČIŽP je podle něj zcela nezávislá. Až bude známa její argumentace, bude se Brabec rozhodovat o dalším postupu. Uvedl, že velmi podstatné pro něj je, aby byla záležitost co nejrychleji vyřešena a viník potrestán. Je přesvědčen o tom, že to je možné a že se tak stane.

Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 minulý týden informovaly o tom, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Pokud neuspějí, založí expertní tým. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tehdy poznamenal, že se ze záležitosti stává politická kauza. V úterý chce požádat Sněmovnu, aby umožnila vystoupit policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi. Ten se na twitteru ohradil proti tomu, že je zpochybňována činnost vyšetřujících policistů "z důvodu nedostatku informací".

Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík v úterý uvedl, že chce, aby postup policie prošetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Pokud byly vzorky u chemičky Deza odebrány až čtyři dny po havárii, jde o fatální selhání ČIŽP a její šéf by v takovém případě měl rezignovat, míní Gazdík. Geuss nevidí důvod k rezignaci, inspekce podle něj postupovala profesionálně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.