Přihlásit

Novela zákona o zbraních (dfens-cz.com)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dne 15. 1. 2021 byl ve sbírce zákonů zveřejněn zákon č. 13/2021 Sb., kterým se mění zákon o zbraních. Tato novela nabývá účinnosti dne 30. 1. 2021. Nová právní úprava navazuje na směrnici Rady 2017/853. Směrnice patrně reaguje na teroristické útoky, které se odehrály zejména v Paříži (2015), Bruselu (2016) a Nice (2016). Reaguje však tím nejhorším možným způsobem.

Co nám směrnice říká?

Čl. 23 preambule

Některé samonabíjecí palné zbraně mohou být snadno přeměněny na samočinné palné zbraně, a tím by mohly představovat hrozbu pro bezpečnost. Dokonce i bez takové přeměny by mohly být některé samonabíjecí palné zbraně velmi nebezpečné, mají-li vysokou kapacitu co do počtu nábojů. Samonabíjecí palné zbraně s neodnímatelným zásobovacím ústrojím umožňujícím střelbu vysokého počtu nábojů a samonabíjecí palné zbraně v kombinaci s vysokokapacitním odnímatelným zásobovacím ústrojím by proto měly být pro civilní použití zakázány. Pouhá možnost nasazení zásobovacího ústrojí s kapacitou více než 10 nábojů do dlouhých palných zbraní a 20 nábojů do krátkých palných zbraní není určující pro kategorizaci palné zbraně do určité kategorie.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.